Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Olasz tudósok azt állítják, a C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást. A vénásan adagolt C-vitamin csökkentette a szimpatikus idegrendszer aktivitását és az oxidatív stressz révén a magas vérnyomást is – mondta el Dr. Rosa Maria Bruno, a Pisai Egyetem kutatója.

A szimpatikus idegrendszer a központi idegrendszer részeként a vegetatív funkciókat szabályozza, például a vérnyomást, így ennek túlzott aktivitása vérnyomásemelkedéshez, majd szervkárosodáshoz vezet. Januárban brit tudósok bebizonyították, hogy a vér magas C-vitamin szintje segít a stroke megelőzésében.

Csökkenti a vérnyomást
Csökkenti a vérnyomást

Az olasz kutatók 12, ismeretlen eredetű magasvérnyomásban szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba, akik semmilyen előzetes kezelésben nem részesültek. Vénás C-vitamin adagolását követően húsz percen keresztül mérték a vérnyomást és a szimpatikus idegrendszer aktivitását és azt találták, hogy az antioxidásnok szintje emelkedett, míg a szimpatikus idegrendszer aktivitása körülbelül 11 százalékkal csökkent. A vérnyomáscsökkenés átlagosan csaknem 7 százalék volt, ebből a diasztolés érték közel 9 százalékot csökkent, míg a szisztolés nem változott számottevően.

Azonban korai kijelenteni, hogy a C-vitamin adagolása csökkenti a vérnyomást. „Az eredményeinket nem lehet közvetlenül átvenni a klinikai gyakorlatba, mivel a kísérletben egyszeri nagy dózis C-vitamint alkalmaztunk intravénásan. Nem tudjuk, a tartós szájon át szedéssel elérhető-e ugyanaz a hatás."

Dr. Suzanne Steinbaum, a New yorki Lenox Hill Kórház Kardiovaszkuláris Központjának igazgatója egyetért ezzel, hogy talán épp az intravénás adagolás miatt mutatkoztak ezek a kedvező hatások, de az érbetegségek kezelésében mindenképp szerepe van az antioxidánsoknak. Sajnos Dr. Steinbaum szerint manapság még nem lehet a gyógyszeres kezelést diétával és vitaminokkal helyettesíteni és a tanulmány alapján senki nem fog azonnal elkezdeni vénásan C-vitamint adagolni a betegeinek.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.