Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

Így tárold az avokádót, és biztosan nem leszel tőle beteg!

Az avokádó egyre népszerűbb nálunk is: szívesen fogyasztjuk salátákba, szendvicsekbe vagy mártogatósként. A tárolásával kapcsolatban azonban van némi zavar: az elmúlt években több millióan néztek meg egy olyan videót, ahol a gyümölcs barnulása ellen egy veszélyes módszert ajánlottak önjelölt szakemberek.

A félbevágott avokádó könnyen megbarnul, és bár rengeteg olyan trükk kering a közösségi médiában, amellyel megakadályozható ez a folyamat, nem mindegyik biztonságos.

Értékes tápanyagai miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe az avokádót / Fotó: Shutterstock
Értékes tápanyagai miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe az avokádót / Fotó: Shutterstock

A vizes módszer: inkább ne!

Négy év fél millióan nézték meg azt a TikTok-videót, amelyben egy fél avokádót vízben tárolt egy éjszakán át egy lány. Amikor másnap reggel kivette, azt tapasztalta, hogy az avokádó nem veszített semmit élénk zöld színéből. Egy másik felhasználó még tovább ment: ő két hétig áztatott egy egész avokádót egy üveg vízben a hűtőszekrényben, ami ennyi idő után is tökéletesen szép, zöld maradt. Az ő kísérletét hatmillióan (!) nézték meg.

A trükk valójában egyszerű kémia. Az avokádó ugyanis akkor kezd el barnulni, ha oxigén éri (oxidáció) – ugyanez történik például az almával vagy a burgonyával, ha meghámozzuk, félbevágjuk őket. Ugyan nem szép a barna gyümölcs (vagy zöldség), de fogyasztása nem jár semmiféle egészségügyi kockázattal.

A felhasználók szerint az avokádó vízben tárolása lelassítja az oxidációs folyamatot, és a gyümölcs hosszabb ideig maradt szép zöld. Élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint azonban ez a gyakorlat komoly veszélyekkel járhat.

Vízben tárolni nem jó ötlet / Fotó: Shutterstock
Vízben tárolni nem jó ötlet / Fotó: Shutterstock

Miért veszélyes vízben tárolni az avokádót?

Kétségtelen, hogy a hideg víz segít megőrizni az avokádó frissességét és kellemes ízét, ám ugyanakkor súlyos betegségeket is okozhat. Az avokádó felszínén ugyanis maradhatnak olyan kórokozók, amelyek a vízben könnyedén elszaporodhatnak. Az FDA (Egyesül Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) szerint az avokádó 17 százalékának a héján megtalálható a Listeria monocytogenes nyoma (A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak.), és 1 százaléknál pedig a szalmonella baktérium is megtalálható. A listeria és a szalmonella baktériumok növekedéséhez megfelelő hőmérsékletre, táplálékra és legfőképpen vízre van szükségük – ha egy avokádót félbevágunk és vízbe merítjük, tökéletes környezetet biztosítunk számukra.

Akkor sem jobb a helyzet, ha egész avokádót teszünk víz alá, ugyanis a baktériumok a gyümölcs húsába is beszivároghatnak.

Szép zöld színét a levegőn hamar elveszti / Fotó: Shutterstock
Szép zöld színét a levegőn hamar elveszti / Fotó: Shutterstock

Mi a jó módszer?
 

Vásárlás után, ha még kemény, hagyjuk a pulton pár napig az avokádót, majd betehetjük a hűtőbe 1-2 napra. Előtte mossuk le folyó víz alatt, és egy kefével dörzsöljük át a héját, majd töröljük meg alaposan.

Ha már félbevágtuk az avokádót, csepegtessünk a szabaddá vált felületre néhány csepp citromlevet. A citromsav lelassítja az oxidációs folyamatot. Ezután csomagoljuk be a gyümölcsöt műanyag fóliába és úgy tegyük a hűtőbe.

A másik jó módszer az avokádó tárolására a fagyasztás. Fagyasztás előtt mossuk meg az avokádót, távolítsuk el a héját és kockázzuk fel a gyümölcsöt. Tegyük jól zárható hűtőzacskóba, cseppentsünk rá citromlevet és tegyük a fagyasztóba. Mivel a fagyasztás megváltoztathatja az avokádó állagát, az ilyen módon tartósított gyümölcsöt leginkább turmixokhoz, krémekhez használhatjuk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 



 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.