Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Eddig te is rosszul használtad fel a krumplit, itt a gazdák meglepő kijelentése

Male,Hands,Peeling,Fresh,Potato,With,Peeler,Over,Bowl,Of
Fotó: JeannieR / © Shutterstock
A krumpli az egyik legkedveltebb zöldségféle, amiből laktató és finom ételek készíthetők. Rakott krumpli, paprikás krumpli, krumplis tészta, csak néhány a klasszikus magyar fogások közül, amik nem léteznének burgonya nélkül. Sokan azzal kezdik a főzést, hogy megpucolják a krumplit, de vajon ez szükséges lépés? Ehető a krumplihéj? Lesz tőle bajunk? A termesztők elárulták, hogyan is kell használni a burgonyát!

A magyar konyha egyik alapzöldsége a burgonya. Krumpli nélkül rengeteg étel nem is létezne, és nehéz is lenne elképzelni egy olyan világot, ahol nincs krumplipüré, rakott krumpli, paprikás krumpli vagy krumplis pogácsa. A krumpli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek minden évszakban megtalálhatóak a boltok polcain, sőt sokan a kertjükben is termesztik ezt az egyszerű zöldségfélét. Ha krumpli van a háznál, már nincs baj akkor sem, ha gyorsan kell valami laktató, mégis finom ételt az asztalra varázsolni kevés alapanyagból.

Close,Up,Of,Women,Holding,And,Peeling,Potato,With,A
Meg kell hámozni a krumplit? Itt a gazdák válasza
FOTÓ:  SHUTTERSTOCK

De vajon jól használjuk fel a krumplit?

Az embereket három táborra lehet osztani. Az egyik csoport minden esetben meghámozza a krumplit, a másik sosem, míg a harmadik a krumpli fajtájától és az étel jellegétől függően hol csak alaposan megmossa, hol meg is pucolja a burgonyát. A hámozás kontra nem pucolás kérdésére kereste a választ az All Recipes egyik újságírója, aki több termesztőt is megkérdezett arról, hogyan kell felhasználni a krumplit a főzés során.

Meg kell pucolni a krumplit?

A megkérdezett négy termesztőből hárman határozottan azt az álláspontot képviselik, hogy a krumplit nem szükséges meghámozni. A gazdák szerint, ha rajta marad a krumplin a héja, akkor az étel táplálóbb, ízletesebb lesz, ráadásul időt is spórolunk az előkészítés során, emellett csökkentjük a szemétbe kerülő ételhulladék mennyiségét. A krumplit tehát nem kell meghámozni, viszont használat előtt érdemes alaposan folyó víz alatt alaposan megmosni, akár egy kefével átdörzsölni.

Ha félünk a vegyszerektől, választhatjuk a bioburgonyát is, ám ennek az ára borsosabb, mint a sima étkezési krumplinak.

Recept
Egyszerű
A legfinomabb krumplipüré
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Ehető a krumpli héja?

A krumpli héja tele van értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A burgonyahéjban található riboflavin, aszkorbinsav és folsav is, valamit tartalmaz rostokat is, melyek segítik az emésztést, támogatják a bélflóra egészségét. A héj ráadásul nemcsak egészséges, de megkönnyíti a krumplifőzést is, hiszen a héjában főtt krumpli nem fog olyan hamar kiszáradni, mint az, amelyiket megpucoljuk. Különösen jó, ha sült krumpli vagy steakburgonya készítése során rajta marad a héj a burgonyán, ugyanis ettől csak még ropogósabb lesz az étel.

SZAVAZÁS

Meg szoktad hámozni a krumplit?

Van, amikor mégis hámozni kell a krumplit

Bizonyos ételek elkészítése során jobb, ha meghámozzuk a krumplit. Ilyen például a krumplipüré, aminek az állaga és a színe is szebb lesz, ha meghámozzuk a burgonyát. Célszerű a pucolást csak a főzés után elvégezni, azaz főzzük meg héjában, egészben a krumplit, majd utána pucoljuk meg és törjük össze, így az ízanyagok benne maradnak a zöldségben, de megszabadulunk a héjtól, ami gondot okozhatna a pürében.

Szintén érdemes megpucolni a krumplit akkor, ha a burgonya sérült, esetleg kicsírázott, vagy a héj már nagyon ráncos, nem esztétikus.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.