Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Praktikus

Eddig te is rosszul használtad fel a krumplit, itt a gazdák meglepő kijelentése

Male,Hands,Peeling,Fresh,Potato,With,Peeler,Over,Bowl,Of
Fotó: JeannieR / © Shutterstock
A krumpli az egyik legkedveltebb zöldségféle, amiből laktató és finom ételek készíthetők. Rakott krumpli, paprikás krumpli, krumplis tészta, csak néhány a klasszikus magyar fogások közül, amik nem léteznének burgonya nélkül. Sokan azzal kezdik a főzést, hogy megpucolják a krumplit, de vajon ez szükséges lépés? Ehető a krumplihéj? Lesz tőle bajunk? A termesztők elárulták, hogyan is kell használni a burgonyát!

A magyar konyha egyik alapzöldsége a burgonya. Krumpli nélkül rengeteg étel nem is létezne, és nehéz is lenne elképzelni egy olyan világot, ahol nincs krumplipüré, rakott krumpli, paprikás krumpli vagy krumplis pogácsa. A krumpli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek minden évszakban megtalálhatóak a boltok polcain, sőt sokan a kertjükben is termesztik ezt az egyszerű zöldségfélét. Ha krumpli van a háznál, már nincs baj akkor sem, ha gyorsan kell valami laktató, mégis finom ételt az asztalra varázsolni kevés alapanyagból.

Close,Up,Of,Women,Holding,And,Peeling,Potato,With,A
Meg kell hámozni a krumplit? Itt a gazdák válasza
FOTÓ:  SHUTTERSTOCK

De vajon jól használjuk fel a krumplit?

Az embereket három táborra lehet osztani. Az egyik csoport minden esetben meghámozza a krumplit, a másik sosem, míg a harmadik a krumpli fajtájától és az étel jellegétől függően hol csak alaposan megmossa, hol meg is pucolja a burgonyát. A hámozás kontra nem pucolás kérdésére kereste a választ az All Recipes egyik újságírója, aki több termesztőt is megkérdezett arról, hogyan kell felhasználni a krumplit a főzés során.

Meg kell pucolni a krumplit?

A megkérdezett négy termesztőből hárman határozottan azt az álláspontot képviselik, hogy a krumplit nem szükséges meghámozni. A gazdák szerint, ha rajta marad a krumplin a héja, akkor az étel táplálóbb, ízletesebb lesz, ráadásul időt is spórolunk az előkészítés során, emellett csökkentjük a szemétbe kerülő ételhulladék mennyiségét. A krumplit tehát nem kell meghámozni, viszont használat előtt érdemes alaposan folyó víz alatt alaposan megmosni, akár egy kefével átdörzsölni.

Ha félünk a vegyszerektől, választhatjuk a bioburgonyát is, ám ennek az ára borsosabb, mint a sima étkezési krumplinak.

Recept
Egyszerű
A legfinomabb krumplipüré
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Ehető a krumpli héja?

A krumpli héja tele van értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A burgonyahéjban található riboflavin, aszkorbinsav és folsav is, valamit tartalmaz rostokat is, melyek segítik az emésztést, támogatják a bélflóra egészségét. A héj ráadásul nemcsak egészséges, de megkönnyíti a krumplifőzést is, hiszen a héjában főtt krumpli nem fog olyan hamar kiszáradni, mint az, amelyiket megpucoljuk. Különösen jó, ha sült krumpli vagy steakburgonya készítése során rajta marad a héj a burgonyán, ugyanis ettől csak még ropogósabb lesz az étel.

SZAVAZÁS

Meg szoktad hámozni a krumplit?

Van, amikor mégis hámozni kell a krumplit

Bizonyos ételek elkészítése során jobb, ha meghámozzuk a krumplit. Ilyen például a krumplipüré, aminek az állaga és a színe is szebb lesz, ha meghámozzuk a burgonyát. Célszerű a pucolást csak a főzés után elvégezni, azaz főzzük meg héjában, egészben a krumplit, majd utána pucoljuk meg és törjük össze, így az ízanyagok benne maradnak a zöldségben, de megszabadulunk a héjtól, ami gondot okozhatna a pürében.

Szintén érdemes megpucolni a krumplit akkor, ha a burgonya sérült, esetleg kicsírázott, vagy a héj már nagyon ráncos, nem esztétikus.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.