A házi sütőtökpüréhez a sütőtököt kockákra vágjuk, és a 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük, majd botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kézi robotgéppel lágy habot verünk, majd hozzáadunk 14 dkg cukrot, és tovább verjük, míg kemény hab lesz belőle.
A tojások sárgáját egy másik tálban kihabosítjuk a maradék 6 dkg kristálycukorral. Ezt a masszát egy szilikonspatulával óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk.
A sütőtökpürét egy kevés habos tojásmasszával fellazítjuk, aztán az egészet óvatosan a többi habhoz forgatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és a mézeskalácsfűszerrel. Ezt is beledolgozzuk finoman a sütőtökös krémbe, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
A masszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és egy hajlított kenőkéssel elegyengetjük, de ne kenegessük túl sokat, mert összetörik a hab.
A tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük a tésztát.
Hagyjuk a tepsin kihűlni a piskótát, majd a tetejére egy másik szilikonos sütőpapírt teszünk, és erre átfordítjuk.
Óvatosan lehúzzuk a tetejéről azt a sütőpapírt, amin sült, a tetejére egy tiszta vágódeszkát teszünk, és visszafordítjuk a piskótalapot.
A krémhez az összes hozzávalót kihabosítjuk kézi robotgéppel, megkenjük vele egyenletesen a piskótát, és szorosan feltekerjük az egészet. A roládot abba a sütőpapírba csomagoljuk, ami eddig alatta volt. A hűtőbe tesszük egy órára, azután megszórjuk porcukorral, és kb. 1,5 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a sütőtökös piskótatekercs mascarponehabbal!
Megjegyzés
A sütőtökpürétől a piskóta tésztája szaftos és puha lesz, nem fog megrepedni feltekerés közben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.