A krémes kukoricafőzelék picit más, picit különlegesebb, mint a klasszikus főzelékek: a kukorica természetes édességével és gazdag, selymes alapjával egy kis változatosságot nyújt a hagyományos receptek világába. Legyen szó egy könnyed vacsoráról vagy gyors ebédről, ez a főzelék pillanatok alatt elkészíthető. Fogyaszthatjuk önmagában, de egy ropogós feltéttel – sajtgolyóval, sült hússal, hallal - is tökéletes.
- Elkészítési idő: 40 perc
- 1 adag: 390 kcal
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab friss gyömbér
- 50 dkg fagyasztott kukorica
- só
- őrölt fehér bors
- 9 dl zöldségalaplé
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csipet curry
- 1 csipet cukor
- 2 dl tejszín
- 3 db kápiapaprika
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál keményítő, ha szükséges
Elkészítés:
- Felkarikázzuk az újhagymát, felszeleteljük a fokhagymát és a gyömbért, és egy lábasban mindezt megdinszteljük a vajon. Rászórjuk a fagyasztott kukoricát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk az apóra vágott petrezselymet. Egy-egy csipet curryvel és cukorral ízesítjük. Húsz percig főzzük közepes lángon. Kivesszük a megfőtt kukorica harmadát, és a tejszínnel botmixer segítségével pürésítjük. Visszaöntjük a többi kukoricához, összeforraljuk. Ha túl híg lenne a főzelék, egy kis keményítővel sűrítjük.
- A kápiapaprikákat felkarikázzuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk, rátesszük a tányérokba szedett főzelék tetejére.