A kovászos kenyér népszerűsége nem véletlen: ma már nemcsak a nagymamák titkos receptjeiben találhatók, hanem számos pékségben és otthon is egyre többen készítik őket. Titkuk a természetes élesztők és baktériumok munkájában rejlik, amelyek a hosszú kelesztési folyamat során gazdagabb ízt és könnyebb emészthetőséget biztosíthatnak. A kovászos techonlógia hatására lezajló folyamatoknak köszönhetően a gabonák emészthetősége javul, így sokan ezen kenyereket jobban tudják fogyasztani. Bár a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetén az életmód komplex, és a kovászos kenyér kapcsán is ugyanúgy kell figyelni az elfogyasztott mennyiségre, de azért az elmondható, hogy a kovászolás során keletkező vegyületek hatására a kenyér szénhidráttartalma lassabban szívódóvá válhat. Különösen igaz ez, ha a kovászos kenyér teljeskiőrlésű lisztből készül. És ami még fontos: rendkívül finomak! Gazdag, enyhén savanykás ízük különleges élményt nyújt a mindennapi étkezések során.
Az áruházlánc 2010-ben az elsők között vezette be a helyben sütött pékárukat Magyarországon, ma pedig minden üzletükben modern sütőberendezések biztosítják, hogy naponta többször is friss pékáru kerüljön a polcokra. Az évek során a kínálat is jelentősen bővült: míg 20 éve mindössze 31-féle pékáru közül lehetett választani, mostanra 70 különböző helyben sütött termék — köztük kovászos és kövön sült kenyerek — valamint 8-féle fánk várja a vásárlókat. A kenyerek kategóriák szerint, külön blokkokban helyezkednek el, így könnyen megtalálhatjuk kedvenc kovászos finomságunkat. Emellett a Lidl hetente friss akciókkal kedveskedik, így mindig van lehetőség valami újdonságot kipróbálni.
Sokan tévesen azt hiszik, hogy a kenyér hizlal, ezért próbálják elkerülni — pedig ez nem feltétlenül igaz! A Szabó Adrienn, a Lidl dietetikusa szerint, ha tudatosan választjuk ki és fogyasztjuk, akár az egészséges étrend alapjául is szolgálhat. Nem a kenyér a „hibás”, fontos az, hogy mivel társítjuk és mennyit eszünk belőle. A teljeskiőrlésű gabonából (rozs, búza stb) készült kenyerek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszabb időre telítenek, így a nap folyamán lehet, hogy kevesebb kalóriát viszünk be. Érdemes változatosan étkezni: néha együnk rozsosat, máskor magvasat vagy diósat. A teljes kiőrlésű és magvas kenyerek gazdagok rostokban és fehérjékben, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak a jóllakottság érzésének fenntartásához, de ezek gazdag mikrotápanyag (vitamin, ásványianyag, antioxidáns) források is. Emellett a rágás serkenti a teltségérzetet szabályozó hormonok működését, így a kenyér remek választás lehet frissen vagy akár pirítósként is, pláne, ha még rágcsálunk mellé sok-sok zöldséget is
Bár a frissen sütött kenyerek rendkívül népszerűek, a csomagolt kenyereknek is megvannak a maguk előnyei. A csomagolás nemcsak higiéniai szempontból lényeges, hanem azért is, mert a rajta található címkéről részletesen megtudhatjuk az összetevőket: mennyi rostot, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz a termék, illetve van-e benne tartósítószer. Ez különösen hasznos azoknak, akik speciális étrendet követnek, például cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek.
Érdekességek a Lidl kenyérfogyasztásáról
Az elmúlt 20 évben az áruházlánc több mint 202 millió kilogramm kenyeret adott el – ez annyit nyom, mint 1000 darab Boeing 747-es repülőgép! Ugye, hogy elképesztő mennyiség? Nem is csoda, hiszen a friss pékáru a magyar háztartások mindennapjainak alapvető eleme.
A kovászos kenyerek nemcsak táplálóbbak, hanem változatos kínálatot is nyújtanak. Érdemes felfedezni őket a Lidl polcain, és minden falatban élvezni egyedi ízüket!
(x)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.