Sok boltban, így a Lidlben, a Sparban, a Tescóban, az Auchanban és a Prímában is működnek már önkiszolgáló pénztárak, ahol a vásárló magának szkenneli be a termékeket. Gyors, egyszerű és ritkábban is kell sorba állni az önkiszolgálónál, ugyanis javarészt a pár terméket vásárlók használják ezeket a gépeket. Egy nagy bevásárlás során viszont kényelmetlen, ugyanis pici a pakolóterület, így a hagyományos, futószalagos és élőmunkaerős pénztárakra is szükség van. Az Aldiban például csak ilyen működik.
A kasszások viszont néha elképesztően gyorsak, nem véletlenül. Pörögniük kell, hogy ne legyen hosszú a sor a kasszánál, hogy a vásárlók minél hamarabb elhagyhassák a boltot, másrészt a kasszarendszer méri is, ki mennyi terméket szkennel be óránként, és egyes helyeken számít a nap a végén elért eredmény. Állítólag 1000 termék per óra is lehet az elvárás. A hagyományos kasszáknál nemcsak a villámgyors pénztárosok jelenthetnek nehézséget a pakolás során, hanem az is, hogy sok helyen nincs, vagy csak nagyon apró a pakolórész, így még a kosárba vagy kocsiba is csak bedobálni van lehetőség a termékeket.
A kasszánál alapvetően nem a táskába kellene elpakolni. A termékeket vissza kellene tenni a kosárba vagy a kocsiba, majd a kasszákkal szemben, rendszerint az ablakoknál lévő pakolópultnál kellene elpakolni a megvásárolt árucikkeket. A vásárlók nagy része azonban nem akar kétszer pakolni, így különféle trükköket eszeltek ki arra, hogy lelassítsák a pénztárosokat. Az egyik ilyen, hogy a futószalagra egymástól nagy távolságra pakolják fel az árukat, kis szünetet hagyva közöttük. Ez azonban nagy vásárlás során nem működőképes.
Egy másik, sokkal érdekesebb módszer a taktikai zöldség- és gyümölcselhelyezés. Mivel a Lidl, Aldi és Penny üzleteiben nem a vásárlók, hanem a kasszások mérik a lédig termékeket, írják be a zöldségek és gyümölcsök kódjait, ezért lassabb ezeket beütni, mint beszkennelni a vonalkódos termékeket. Ugyanez igaz a pékárukra is. A neten terjedő trükk lényege, hogy ezeket a kóddal rendelkező árukat el kell "rejteni" a többi termék közé, hogy megakaszd a pénztáros villámtempóját.
A szalagra felpakolt áru kezdődjön mondjuk az almákkal, majd jöjjenek a vonalkódos termékek, ezután egy uborka, paprika, paradicsom, majd ismét vonalkódos termékek, majd ezek után pékáruk, esetleg további gyümölcsök, zöldségek, így lesz időd nyugodt tempóban elpakolni.
Te kipróbálnád ezt a trükköt?
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.