A pisztácia minden olajos magot lekörözött az elmúlt években és már szinte nem is készül olyan édesség, amibe ne kerülne a zöld magból. Legyen az fagylalt, kürtőskalács, sajttorta vagy muffin, krém vagy csiga, a pisztácialáz az egész világot megfertőzte. Nem lehet véletlen, hogy a jelenleg legkeresettebb édesség, a dubai csokoládé egyik fő összetevője is a pisztácia, vagyis az ebből készült magkrém. A dubaji csoki vagy Dubaj csokoládé alig egy év alatt fejlődött őrületté, és ma már egymást tapossák az emberek, hogy megkóstolhassák ezt a különleges és drága édességet.
Az eredeti dubaji csokit csak és kizárólag az Egyesült Arab Emírségekben, és azon belül is Dubajban kapni. A csoki ötletgazdája ma is kézzel készíti a különleges édességet, ám már kinőtték az otthon üzemeltetett pici cukrászdát, ugyanis nem bírják tartani a rendelések ütemét. A csoki körül kialakult lázat egy a TikTokra tavaly decemberben felkerült videó indította el, melyben egy lány a kívül ropogós, belül ragacsos-nyúlós édességet falatozza. Ez indította be a lavinát, amely lassan az egész világot maga alá söpri.
Nemcsak a dubaji csoki iránt lett óriási a kereslet, hanem azokat a desszerteket is keresik az emberek, amelyeket a csoki ihletett. Emellett világszerte megindult a roham a dubjai csoki egyedi alapanyagaiért, a pisztáciakrémért, a szezámmagpasztáért és az itthon eddig ismeretlen kadayif tésztáért is. Magyarországon egyelőre még kevés, ám egyre több és több helyen kapni a dubaji csokihoz hasonló édességet, amit akár otthon mi magunk is elkészíthetünk, ugyanis csak néhány dologra lesz hozzá szükség. Ezeket ráadásul a Lidlben is megvehetjük!
A dubai csoki, vagyis a dubaji csokoládé alapanyagai a következők: fehér és tejcsokoládé, pisztáciakrém, tahini (szezámmagpaszta), kadayif tészta, vaj és hámozott pisztácia. Ezek közül a magkrémeket időszakosan el lehet csípni a diszkontláncokban, hiper- és szupermarketekben, valamint a bioboltokban, ám a kadayif tészta olyan ritkaság, amit csak a török ételeket és alapanyagokat árusító boltokban, meg a webshopokban találhattuk meg. Eddig. A Lidlben ugyanis november 25-től a dubaji csoki összes alapanyaga, így a kadayif tészta is kapható lesz.
Ezek mellé már csak szilikonból készült csokiformát kell beszerezni, és kezdődhet is a dubaji csoki otthoni elkészítése!
A dubaji csoki elkészítéséhez szükség van valamilyen szilikonból készült csokiformára. Azért fontos a szilikon, mert ebből lehet könnyen kiszedni majd a kidermedt édességet. Az elmosott, majd szárazra törölt formába kell önteni egy keveset az olvasztott fehér csokoládéból cikcakk formában, majd erre jöhet egy vékony réteg olvasztott tejcsokoládé. Hagyjuk hűtőben megdermedni. Amíg a csokiréteg keményedik, egy serpenyőben olvasszunk vajat, és ezen pirítsuk meg az apróra vágott kadayif tésztát. Keverjük össze pisztáciakrémmel és szezámmagpasztával, majd hagyjuk kihűlni. A masszát töltsük a kidermedt csokirétegre, végül fedjük be egy újabb réteg olvasztott tejcsokival. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk teljesen megszilárdulni.
A kadayif egy különleges, vékony, cérnametélt-szerű tészta, amely Törökországból származik, de a Közel-Kelet számos országában elterjedt, és mindegyik régióban másképp készítik. A tésztát nagyon finomra őrölt búzalisztből készítik, vékony szálakra formázzák, és elsősorban édességek alapanyagként használják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.