A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C- és E–vitaminok, valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.
A salátakedvelő nők és férfiak sokszor a teljes napi C-vitamin szükségletüknek megfelelő mennyiséget beviszik ezzel az étellel. Párhuzamosan a szívbetegségek, az elhízás és egyéb krónikus betegségek előfordulása is alacsonyabb volt a salátafogyasztók körében.
„A salátafogyasztás kényelmes módja annak, hogy javítsunk a táplálkozási szokásainkon” - mondja Dr. Lenore Arab, a kutatások vezetője. „Már napi egy adag saláta is elég lehet ahhoz, hogy a táplálkozási javaslatokban foglaltaknak eleget tegyünk” – tette hozzá. Kutatásuk azt is feltárta, hogy az átlagamerikaiak kevesebb, mint fele viszi be a megfelelő mennyiséget a szükséges zöldségekből (és vitaminokból), de a vizsgálatok legfurcsább felfedezése talán az öntetek fontosságának felismerése volt.
„Egy jó salátában nemcsak a zöldségek fontosak, hanem az öntetek is. A megfelelő zsírokat tartalmazó dresszingek ugyanis segíthetik bizonyos anyagok, például a likopin és a karotin felszívódását” – magyarázta a kutató.
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.