Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ez a gazdag, fűszeres, ízgazdag és jól variálható egytálétel ritkán kerül asztalunkra. Hasonlít a sólethez, de kímélőbb, zöldséges és húsmentes változatban is elkészíthető ez az árpagyönggyel készülő fogás.

Az árpa nagyon régóta szerves részét képezi az emberiség étrendjének. Szíriában már i. e. 8000-ből származó árpaszemeket is találtak, és a történészek szerint ebben az időben az árpa volt a legnépszerűbb gabona Mezopotámia, Palesztina és Kis-Ázsia területén. A szíriai leletek mellett egyiptomi hieroglifák is tanúskodnak az árpa fontos szerepéről, és Hammurabi kódexében is feltűnik az árpa, mint a kereskedelem egyik fontos csereeszköze.

 

Árpagyöngy, gersli vagy burizs - fontos és értékes gabonaféle
Árpagyöngy, gersli vagy burizs - fontos és értékes gabonaféle

 

A mezopotámiai időkkel nagyjából azonos időszakban az árpa már az Indus völgyében is kivívta a neki járó tiszteletet, a rizzsel együtt fő táplálékául szolgált az itt élőknek. Az árpa azonban nem csak gabonaként volt igen fontos alapanyag, hanem sört is erjesztettek belőle, ami igen nagy népszerűségnek örvendett.

Mivel az árpa fontos alapélelmiszere volt az egyiptomiaknak, nem meglepő módon a zsidóság is beépítette a saját gasztronómiájába. Az árpa a konyhájuk részévé vált, ezt bibliai történetek sora példázza.

A szokásos úton haladva az egyiptomiak után a görögök és rómaiak is nagy árpafogyasztókká váltak. Az árpából az erjesztett italok és a kenyér mellett leggyakrabban kását készítettek. A római időkben ugyan már megjelent a búza és a búzából készített kenyér, de ez inkább csak a gazdagok asztalain hozott némi változást, a köznép továbbra is az árpából készített sűrű, gazdag kenyeret ette.

Az árpából készített kása nem csak az éhség elverésére szolgált, hanem fontos tápláléka volt a sportolóknak és a gladiátoroknak is, akiknek tudatosan alakították úgy az étrendjét, hogy árpában igen gazdag legyen.

 

Az árpagyöngy nagyon kellemes köretnek is, fűszeresen, zöldségesen
Az árpagyöngy nagyon kellemes köretnek is, fűszeresen, zöldségesen

 

Apicius, az ókor nagy szakácsa szerint az árpát egy napig áztatni kell főzés előtt, majd különféle gyógynövényekkel, kaporral, lestyánnal, korianderrel, hagymával össze kell főzni.

Az árpából nem csak sós kását, a szefárd zsidók édesített kását is főztek, különböző csonthéjasokkal gazdagítva. A belila egy Egyiptomban is ismert desszert, sokféle ízesítéssel készítik. Van, ahol kókusszal, fahéjjal gazdagítják, de sokszor adnak hozzá mézet, rózsavizet vagy fenyőmagot is.

 

Ricset vagy sólet? A bab és az árpagyöngy aránya változhat, a fűszerezés is, de mindenképpen tartalmas, finom egytálétel
Ricset vagy sólet? A bab és az árpagyöngy aránya változhat, a fűszerezés is, de mindenképpen tartalmas, finom egytálétel

 

A zsidó konyhában azonban nem a belila az az étel, ami meghonosodott mifelénk. Az árpagyöngy - gersli vagy más néven burizs - a magyar konyhában leggyakrabban sólet formájában nyer utat a terített asztalhoz. A sóleten kívül azonban van még egy étel, ahol az árpa nagyobb szerephez jut, s ez az úgynevezett ricset.

A ricset, a sólethez hasonlóan igazi egytálétel. Az árpagyöngyből, más néven gersliből készített kása gazdagításával nagyon hamar ricsetet kapunk. A ricset gyakorta készül zöldborsóval, más idényzöldségekkel, leggyakrabban mégis a sólethez hasonlóan, babbal készítik. A ricset szabályai azonban lazábbak. Amíg a sóletnél biztos, kitaposott út visz a végeredményhez, addig a ricsettel nagyobb alkotói szabadság jár. A ricsetből könnyen válhat nyári vagy vegetáriánus fogás, amíg ez egy sóletnél ez szóba se jöhet. A húsmentesen készített ricsethet az előre lesütött húst csak a végén, a tálaláskor tesszük az ételhez, igaz, ilyenkor - mivel nem főttek össze az ízek - az étel veszít az eredeti karakteréből.

A sólet és a ricset határai mostanában összemosódnak. Sokan a bab mennyiségét teszik meg a két étel közötti különbség alapjául, mások a gersli mennyiségére esküsznek. Ez utóbbit látszik alátámasztani Magyar Elek, az Ínyesmester is, akinek a receptjeit tanulmányozva úgy tűnik, hogy a sólet és a ricset közötti lényegi különbség nem a bab hiányában mutatkozik meg, hanem abban, hogy a ricsetnél - a sólettel ellentétben - a húsoknak otthont adó ragu java része árpakásából áll.

A ricset emlékeztethet egy jóféle rizottóra, készülhet kuktában, fejet hajtva a rohanó világ előtt, s mivel a ricset szabályai sokkal rugalmasabbak, így hígabb, levesesebb formát is adhatunk neki, mit a sóletnek.

 

A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra
A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra

 

Az árpagyöngy egyébként remek levesbetét, és jól sűríthetők vele a főzelékek. Nem csak eltömi az embert, hanem olyan egészséges élelmi rostokkal biztosít teltség érzetet, amik fontosak az emberi szervezet számára. Ha a ricsetet vagy bármilyen más, burizs hozzáadásával készített ételt odafigyelve, tudatosan állítunk össze, akkor nagyon finom és egészen egészséges étel kerülhet az asztalunkra.

Az árpából készíthetünk sós vagy édes kásákat, de különféle ételek töltelékeként is kiváló. Az árpagyöngy könnyen és sokféleképp ízesíthető.

Az árpa fogyasztása segít a koleszterinszint csökkentésében, a szívbetegségek megelőzésében, és jót tesz az emésztésnek. Sok fontos ásványi anyag megtalálható az árpában, többek között a kalcium, kálium és a foszfor.

 

A ricsetet észíthetjük levesesebben is, ízlésünk szerint
A ricsetet észíthetjük levesesebben is, ízlésünk szerint

 

Ricset

Hozzávalók:
20 dkg tarkabab
15 dkg árpagyöngy
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg libazsír
2 evőkanál finomliszt
2 teáskanál pirospaprika
1 kisebb füstölt csülök
50 dkg füstölt libamell

Elkészítés: A babot és a gerslit egy éjszakára beáztatom. Régi, nagyméretű jénaiban megolvasztom a zsírt és megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Mikor már majdnem jó a hagyma, akkor hozzáadom a fokhagymát, és kicsit azt is párolom. Ezután kevés liszttel bestaubolva rántást készítek. Tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát, majd vízzel felengedem. Hozzáadom a babot és a gerslit, valamint a húsokat, majd az egészet még a tűzhelyen hagyom felforrni. Ezután úgy helyezek mindent az edénybe, hogy elfedje a víz, amit ha kell, ilyenkor még pótlok. Az egészet lefedem, és betolom a 170 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából két órát hagyom, majd átforgatom, ha kell, pótlom a vizet, és nagyjából még egy óráig sütöm. Friss kenyérrel kínálom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.