Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Karácsony

Ezt tedd a töltött káposzta gombócába rizs helyett, és imádni fogod a végereményt!

Miskolci töltött káposzta
A karácsonyi menüsor egy kihagyhatatlan eleme a töltött káposzta. Mivel szinte tájegységenként kicsit - vagy nagyon - máshogyan készítik, nincs egyedül üdvözítő, hagyományos recept, inkább izgalmas variációk léteznek - mint például ez a miskolci töltött káposzta, ahol rizs helyett valami egészen mást raknak a töltelékbe.

A töltött káposzta esetében fokozottan igaz a tétel: ahány ház, annyi féle képpen készítik el. Már tájegységenként is különbözik - csak, hogy a szabolcsi paradicsomos, édeskáposztás, vagy a nyírségi kukoricadarás változatot említsük - mit értünk "hagyományos" recepten. Az alábbi változta Miskolc-és környékéről eredeztethető - és ott bizony rizs helyett gerslit raknak és gombócba, és némi füstölt hús, és oldalas, sőt, köröm is kerül a savanyú aprókáposzta mellé.

Miskolci töltött káposzta (Vidék íze magazin)
Miskolci töltött káposzta (Vidék íze magazin)

 

Íme a recept!

Miskolci gerslis töltött káposzta

Hozzávalók (6 személyre):
 

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 10 dkg gersli
  • 1 db tojás
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt tarja vagy csülök
  • 1 db nyers köröm vagy farok
  • 40 dkg oldalas (20 dkg csont nélkül)
  • 1 mk. őrölt babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 csipet majoránna
  • 1 tk. paradicsompüré
  • 1 tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • liszt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítés:

  1. Legelőször az oldalast kicsontozzuk, a csontokat egy kis fazékba rakjuk annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és legalább két órán át forraljuk.
  2. A darált húst keverőtálba tesszük. Öt deka füstölt szalonnát ledarálunk vagy késsel nagyon kicsi kockákra vágunk, ezt is hozzáadjuk. Az egyik vöröshagyma felét finomra vágjuk, és kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk. Ez is megy a darált húshoz. Rászórjuk a gersli felét, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, két kávéskanál őrölt pirospaprikával, egy csipet szárított majoránnával, egy-két gerezd zúzott fokhagymával. Olyannak kell lennie, mint egy jó kolbásztölteléknek.
  3. A káposztalevelet megkóstoljuk, ha túl sós vagy túl savanyú, akkor hideg vízzel átmossuk. A középső nagy, vastag eret kivágjuk, majd megtöltjük a leveleket a fűszeres töltelékkel.
  4. A maradék füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy akkora fazékban, amelyikben majd el fog férni a káposzta, kipirítjuk.
  5. Rátesszük a megmaradt másfél vöröshagymát finomra vágva, és üvegesre dinszteljük.
  6. Hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk.
  7. Megszórjuk egy evőkanál őrölt pirospaprikával, rákockázzuk a paradicsomot és a paprikát, forraljuk. Levesszük a tűzhelyről.
  8. Belekeverjük a paradicsompürét.
  9. Az apró káposztát is megkóstoljuk, szükség szerint átmossuk.
  10. Belerakjuk a felét a pörköltalapba.
  11. Szép sorban rápakoljuk a töltelékeket és a darab húsokat (oldalas, füstölt hús, köröm). A tetejére rakjuk a maradék apró káposztát, rászórjuk a maradék gerslit.
  12. Felöntjük az oldalas csontjaiból főzött alaplével, ha kell, kis vízzel kiegészítjük, az a lényeg, hogy a lé jó kétujjnyira lepje el a szilárd összetevőket. Két órán át főzzük.
  13. Ha kész, zsemleszínű rántással besűrítjük.
     

Előkészítés: 1 óra 
Főzés: 4 óra
1 adag: 510 kcal

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.