Ha van cserépedényed, biztosan tapasztaltad már, hogy az abban sütött ételek sokkal zamatosabbak és jobban megőrzik az ízüket, mint a tepsiben, vagy a jénaiban készültek. Így karácsony előtt mi mást is ajánlhatnák, mint hogy idén készítsd római tálban a töltött káposztát is – íme egy fantasztikus recept hozzá!
A cserépedényben sütésnél sokakban felmerül a kérdés, hogy van e különbség a pataki és a római tál között. A válasz: nincs! A pataki tálként ismert edény tulajdonképpen egy hazai fazekas által készített verziója a rómaiénak. A legfontosabb szabály, hogy első használat előtt kettő, további használatok előtt pedig legalább 20 perce, egy órára áztasd vízbe az edényt. Erre azért van szükség, mert a tál így magába szívja a nedvességet, és ettől lesz a benne sült étel omlós és puha. Nagy előnye még ezeknek az edényeknek, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz benne az étel, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.
Nézzük, hogyan készül a töltött káposzta cserépedényben!
Előkészítés: 45 perc
Sütés: 4-5 óra
1 adag: 640 kcal
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
20 dkg füstölt tarja vagy comb
20 dkg füstölt szalonna
1 szál füstölt parasztkolbász
80 dkg savanyú káposzta
10-15 savanyított káposztalevél
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
10 dkg előfőzött rizs
1-2 dl száraz fehérbor
őrölt pirospaprika
kömény
bors
só
Elkészítés:
Összeállítjuk a tölteléket: a finomra vágott hagymát kevés zsíron megdinszteljük. Összekeverjük a darált húst a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a párolt vöröshagymával, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal.
A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét kivágjuk, hogy könnyebben tudjuk csavarni, ne törjön el. Egyesével kiterítjük, teszünk rájuk két-három evőkanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd az ellenkező irányban felcsavarjuk, így biztosan nem jön ki a töltelék belőle. Ízlés szerint készíthetünk picike vagy nagyobb töltelékeket, ahogy szeretjük.
Kizsírozzuk az előzetesen beáztatott római tálat. Belesimítjuk a savanyú káposzta felét. Erre jönnek a töltelékek. Közé dugdossuk a feldarabolt füstölt húst és kolbászt. Betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére tesszük a kakastaréjra vágott szalonnát. Öntünk alá bort, rátesszük a tál fedelét. Hideg sütőbe rakjuk, és 130 fokon sütjük több órán keresztül. Néha ránézünk, ha túl száraz lenne, pici vizet vagy bort öntünk alá, az a lényeg, hogy ha készen van, akkor már ne legyen alatta sok folyadék. Tejföl és friss kenyér jár mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.