Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Töltött káposzta római tálban – egyszerű és nagyon finom!

Ha van cserépedényed, biztosan tapasztaltad már, hogy az abban sütött ételek sokkal zamatosabbak és jobban megőrzik az ízüket, mint a tepsiben, vagy a jénaiban készültek. Így karácsony előtt mi mást is ajánlhatnák, mint hogy idén készítsd római tálban a töltött káposztát is – íme egy fantasztikus recept hozzá!

A cserépedényben sütésnél sokakban felmerül a kérdés, hogy van e különbség a pataki és a római tál között. A válasz: nincs!  A pataki tálként ismert edény tulajdonképpen egy hazai fazekas által készített verziója a rómaiénak. A legfontosabb szabály, hogy első használat előtt kettő, további használatok előtt pedig legalább 20 perce, egy órára áztasd vízbe az edényt. Erre azért van szükség, mert a tál így magába szívja a nedvességet, és ettől lesz a benne sült étel omlós és puha. Nagy előnye még ezeknek az edényeknek, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz benne az étel, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.

Nézzük, hogyan készül a töltött káposzta cserépedényben!

Töltött káposzta római tálban / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 45 perc
  • Sütés: 4-5 óra
  • 1 adag: 640 kcal 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg darált sertéshús 
  • 20 dkg füstölt tarja vagy comb 
  • 20 dkg füstölt szalonna 
  • 1 szál füstölt parasztkolbász 
  • 80 dkg savanyú káposzta 
  • 10-15 savanyított káposztalevél 
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 db tojás 
  • 10 dkg előfőzött rizs 
  • 1-2 dl száraz fehérbor 
  • őrölt pirospaprika 
  • kömény 
  • bors 
  • só 

Elkészítés:

  1. Összeállítjuk a tölteléket: a finomra vágott hagymát kevés zsíron megdinszteljük. Összekeverjük a darált húst a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a párolt vöröshagymával, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal. 
  2. A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét kivágjuk, hogy könnyebben tudjuk csavarni, ne törjön el. Egyesével kiterítjük, teszünk rájuk két-három evőkanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd az ellenkező irányban felcsavarjuk, így biztosan nem jön ki a töltelék belőle. Ízlés szerint készíthetünk picike vagy nagyobb töltelékeket, ahogy szeretjük.  
  3. Kizsírozzuk az előzetesen beáztatott római tálat. Belesimítjuk a savanyú káposzta felét. Erre jönnek a töltelékek. Közé dugdossuk a feldarabolt füstölt húst és kolbászt. Betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére tesszük a kakastaréjra vágott szalonnát. Öntünk alá bort, rátesszük a tál fedelét. Hideg sütőbe rakjuk, és 130 fokon sütjük több órán keresztül. Néha ránézünk, ha túl száraz lenne, pici vizet vagy bort öntünk alá, az a lényeg, hogy ha készen van, akkor már ne legyen alatta sok folyadék. Tejföl és friss kenyér jár mellé.  

(Kiemelt kép: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.