Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Töltött káposzta római tálban – egyszerű és nagyon finom!

Ha van cserépedényed, biztosan tapasztaltad már, hogy az abban sütött ételek sokkal zamatosabbak és jobban megőrzik az ízüket, mint a tepsiben, vagy a jénaiban készültek. Így karácsony előtt mi mást is ajánlhatnák, mint hogy idén készítsd római tálban a töltött káposztát is – íme egy fantasztikus recept hozzá!

A cserépedényben sütésnél sokakban felmerül a kérdés, hogy van e különbség a pataki és a római tál között. A válasz: nincs!  A pataki tálként ismert edény tulajdonképpen egy hazai fazekas által készített verziója a rómaiénak. A legfontosabb szabály, hogy első használat előtt kettő, további használatok előtt pedig legalább 20 perce, egy órára áztasd vízbe az edényt. Erre azért van szükség, mert a tál így magába szívja a nedvességet, és ettől lesz a benne sült étel omlós és puha. Nagy előnye még ezeknek az edényeknek, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz benne az étel, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.

Nézzük, hogyan készül a töltött káposzta cserépedényben!

Töltött káposzta római tálban / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 45 perc
  • Sütés: 4-5 óra
  • 1 adag: 640 kcal 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg darált sertéshús 
  • 20 dkg füstölt tarja vagy comb 
  • 20 dkg füstölt szalonna 
  • 1 szál füstölt parasztkolbász 
  • 80 dkg savanyú káposzta 
  • 10-15 savanyított káposztalevél 
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 db tojás 
  • 10 dkg előfőzött rizs 
  • 1-2 dl száraz fehérbor 
  • őrölt pirospaprika 
  • kömény 
  • bors 
  • só 

Elkészítés:

  1. Összeállítjuk a tölteléket: a finomra vágott hagymát kevés zsíron megdinszteljük. Összekeverjük a darált húst a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a párolt vöröshagymával, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal. 
  2. A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét kivágjuk, hogy könnyebben tudjuk csavarni, ne törjön el. Egyesével kiterítjük, teszünk rájuk két-három evőkanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd az ellenkező irányban felcsavarjuk, így biztosan nem jön ki a töltelék belőle. Ízlés szerint készíthetünk picike vagy nagyobb töltelékeket, ahogy szeretjük.  
  3. Kizsírozzuk az előzetesen beáztatott római tálat. Belesimítjuk a savanyú káposzta felét. Erre jönnek a töltelékek. Közé dugdossuk a feldarabolt füstölt húst és kolbászt. Betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére tesszük a kakastaréjra vágott szalonnát. Öntünk alá bort, rátesszük a tál fedelét. Hideg sütőbe rakjuk, és 130 fokon sütjük több órán keresztül. Néha ránézünk, ha túl száraz lenne, pici vizet vagy bort öntünk alá, az a lényeg, hogy ha készen van, akkor már ne legyen alatta sok folyadék. Tejföl és friss kenyér jár mellé.  

(Kiemelt kép: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.