Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A már római korban ismert hagymaleves a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend. Gazdag aromájú, igazi őszi-téli leves. Amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Persze a könnyen és sokat termő, jól elálló hagymából készítendő leves a római kor óta sokat fejlődött. Az egyiptomiak által szentnek tekintett hagyma az idők folyamán meghódította a világot. Valutaként használták, afrodiziákumnak vélték, a görög tornászok tonnaszám ették, hogy növeljék az erőnlétüket, míg a gladiátorok hagymalével kenegették - a feszesebb izmok reményében - önmagukat.

De élelmezési szempontból már a rómaiak idején egyértelmű volt, hogy a viszonylag igénytelen, jól termő és emellett igen egészségesnek tartott növényből könnyedén készíthető sokféle étel. Sülve, főve, olajban kisütve ették a hagymát - és persze levesként. A megfőtt hagymát némi kenyérrel és olívaolajjal meg vízzel elkeverték, és már kész is volt a leves.

 

Fűszeres, melegítő, gazdag ízű
Fűszeres, melegítő, gazdag ízű

 

A pórnép levese manapság már az elit éttermek étlapjain is gyakorta fellelhető, és klasszikus karácsonyi fogássá is vált a franciáknál. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a hagyma finom. És nem utolsó sorban igen egészséges.


Hagymahistória

A ma ismert és kedvelt hagymaleves alapja a 17. századi francia hagymaleves. Ennek főszereplője pedig a karamellizált hagyma.

A francia szájhagyomány szerint a leves modern változatát XV. Lajos találta fel. Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves. Más históriák szerint a Napkirálynak volt hasonlóan szűkös a kamrája egy vadásztúra végeztével, így ő volt a nagy feltaláló. Sőt még azt is mesélik - legalábbis az öreg Dumas -, hogy az ízekre fogékony Stanislaw király szinte könyörgött Versailles-ban a fenséges leves receptjéért. A végén az a megtiszteltetés érte, hogy könnyező szemmel figyelhette, amint a veje, XV. Lajos főszakácsa elkészítette a csodás hagymalevest.

 

Sajtos pirítóssal az igazi
Sajtos pirítóssal az igazi

 

Az Államokban az 1803-ban megjelent A takarékos háziasszony című szakácskönyvben szerepel először a hagymaleves, de igazán kedveltté az 1960-as években vált. Arrafelé méretre vágják a tálra a kenyeret, így az teljesen befedi a levest, s így teszik be a tálakat a sütőbe pár percre. Az angolok cheddar sajttal és Worcestershire szósszal ízesítik, plusz egy kis fokhagymával, póréhagymával is gazdagítják.

Vegák a leves elkészítéséhez használhatnak zöldséglevet, akit viszont nem köt semmi a növényekhez, az nyugodtan használjon marhahúslevest vagy egy sima csontlevet.

Mivel fűszerezhetjük?

Szerecsendióval, kakukkfűvel, babérlevéllel, mustárral, fehérborssal, gyömbérrel, tárkonnyal, snidlinggel, fehérborral, brandyvel, pálinkával.

Mivel gazdagíthatjuk?

Játszhatunk a sajtokkal, ajánlott félkemény vagy kemény sajtok között válogatni: cheddar, gruyere, emmentáli, gouda, povolone, parmezán, de persze trappista is lehet. A füstölt sajtok is jól harmonizálnak a levessel, így azt is lehet használni.

A rátett kenyérszeletek is variálhatóak, vagy esetleg megkísérelhetjük az egészet cipóba tölteni. Ehhez jó héjas, nem túl nagy bucikat érdemes választani.

A levest besűríthetjük habarással, vagy elkeverhetjük csupán a tejföllel, de selymesíthetjük tejszínnel is. Esetleg gazdagíthatjuk croutonnal, sajtgombóccal.

 

Egyszerű, de csodás, rengeteg módon variálható a hagymaleves
Egyszerű, de csodás, rengeteg módon variálható a hagymaleves

 

Klasszikus francia hagymaleves

Hozzávalók:
40 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt 
1 l csontlé 
1 teáskanál só
kevés frissen őrölt feketebors
8 szeletnyi baguette 
10 dkg Gruyere sajt

A hagymát megpucolom, félbe, majd halvány szeletekre vágom. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztom, majd hozzáadom a hagymát, fedem, 10 percig hagyom párolódni. Közben persze időnként kavarok rajta néhányat. Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett karamellizálom hagymát. Iskolafüggő, hogy mennyi időt kell szánni erre a műveletre, de a leves ízét tesszük kockára, ha nem vagyunk elég türelmesek. Negyed óra elteltével a hagyma már elveszti a tartását, aranyszínűvé válik. Nagyon oda kell figyelni, hogy véletlenül se égjen le sehol. Ekkor hozzáadom a lisztet, felöntöm a forró levessel, alaposan elkeverem, és közepes tűzön még negyedórát főzöm. Ezután sózom, borsozom.

A sütő tálcájára helyezem a reszelt sajttal megszórt baguette szeleteket, majd a grillrács alatt megpirítom. A tányérokat háromnegyedig töltöm a forró levessel, ráültetem a kenyérszeleteket.

Hagymaleves kakukkfűvel

 

Hagymaleves kakukkfűvel
Hagymaleves kakukkfűvel

Hozzávalók:
5 nagyobb vöröshagyma 
1 dl fehérbor 
1 nagy evőkanál finomliszt 
3 gerezd fokhagyma 
1 babérlevél 
1 kávéskanál kakukkfű 
1,5 l alaplé 
bő fakanálnyi vaj 
só 
bors

A vajat felolvasztom egy lábasban. Megfenem a kedvenc konyhakésem, és a hagymákat megpróbálom a lehető legvékonyabbra vágni. Mikor felvágtam az összes hagymát, rádobom az olvadt vajra, fakanálra kapok, és állandó kevergetés mellett, közepes lángon megkaramellizálom a hagymáimat. Miután a hagyma elkészült, hozzáadom az összenyomott fokhagymagerezdeket, meghintem a liszttel, felengedem az alaplével és a borral. Adok hozzá babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot. Lefedem, és hagyom békében rotyorogni. Sajttal lepirított baguette szeletekkel tálalom.

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.