Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Az őszi-téli időszak melengető ételei között elévülhetetlen érdemei vannak a hagymalevesnek. Az egyszerű alapanyagból épülő, de rendkívül kifinomult eredményt adó ételnek számos változata ismert.

A hagymaleves egyértelműen hagymából készül. De nem mindegy, hogy milyenből és mennyiből, s azt sem mindegy, hogy hogyan. A hagymaleveshez használhatunk vöröshagymát, lila hagymát, sonka hagymát, mogyoróhagymát, pórhagymát, újhagymát, fokhagymát, medvehagymát vagy akár snidlinget is.

Hagymaleves-receptek >>>
Hagyma sütve, főve

A hagyma előkészítése történhet a sütőbe, vagy a platnin, egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban. A sült hagyma rendkívül izgalmas ízekkel ajándékozza meg az ételt, a dinszteléssel ellentétben a karamelles, édes ízek kerülnek előtérbe, ellenben sokáig készül és a sütőből kitekergő illatokat nehéz száműzni a lakásból. Ugyancsak ez a probléma a fokhagymakrémleveshez elősütött fokhagymával: csodálatos, ahogy villával kiemelhetőek a puhára sült gerezdek a fokhagyma héjából, de cserébe kereszthuzatot kell csinálni az otthonunkban, hacsak nem rendelkezünk ipari szagelszívóval.

Hagymaleves
Hagymaleves

Mitől krémes a hagymaleves?

A hagymalevesek tartalmát a nagyobb mennyiségű hagyma mellett a felhasznált folyadék is meghatározza. Sokan alaplével, levessel készítik a hagymalevest, mások tejszínnel, vagy levessel és tejszínnel együttesen. Az elfőtt, dinsztelődött hagyma jó sűrűséget ad a levesnek, amit tovább növelhetünk, ha turmixoljuk a levest, esetleg kicsit bestauboljuk, behabarjuk, vagy tojássárgájával is elkeverhetjük. Szintén növeli a tartalmasságát, ha tálalás előtt a tányér aljába egy szeletnyi pirított kenyeret vagy pirított kenyérkockákat helyezünk.

Ellenállhatatlan levesek, amiket muszáj megfőznöd ősszel! >>>
Levesbetétek

Ha valóban harmonikus ízekre vágyunk, akkor a bolti levesbetétek helyett fokhagymás, zöld fűszeres olajon pirított kenyérkockákkal vagy gubarúdból, baguetteből szelt szeletekkel kínáljuk a levest. Sajtos pirítóssal is koronázhatjuk a levesünket vagy egyszerűen belemerhetjük egy keményebb kötésű cipóba, amelynek a belseje egy kis idő után eggyé válik a levesünkkel.

Fogyj ellenállhatatlan levesekkel: 3 napos mintaétrend >>>
Hagyma és sajt a tökéletes harmóniáért

A hagymaleves tartalmassága, gazdagsága, selymessége tovább fokozható, ha sajtot is teszünk bele. A lágy, félkemény, kemény sajtok közül kedvünkre válogathatunk. Az olaszos hangvételű – sokszor paradicsomos - hagymalevesekben jó helyen van a pecorino vagy a parmezán, a francia levesekbe a svájci Gruyère, ementáli, gouda vagy épp trappista is kerülhet. A sajtot belereszelhetjük, pirítóson úsztathatjuk vagy akár sajtgombócokat is készíthetünk és ezzel pakolhatjuk meg az elkészült hagymalevest.

Hagymaleves
Hagymaleves

A hagymaleves fűszerei

A hagymalevest nem szokás agyonfűszerezni. Egy kevés só, némi frissen őrölt fekete- vagy fehér bors, reszelt szerecsendió és nagyjából meg is van a tökéletes ízvilág. Ha szeretnénk ennél egy kicsit merészebb ízekkel kísérletezni, akkor adhatunk kakukkfüvet, babérlevelet, snidlinget, medvehagymát, bazsalikomot, kevéske tárkonyt vagy csombort a leveshez, ízesíthetjük mustárral, gyömbérrel, esetleg borral, brandyvel, konyakkal, esetleg pálinkával is.

9 tuti tipp a tökéletes sütőtökleveshez! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.