Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Három napig is főzték a kakast az Újházi-levesbe, hogy kellően puha legyen. Egy különleges étel születése! Szöveg: Cserna-Szabó András.

Az Újházi-leves története

Legtöbben tyúkhúslevesként ismerik. E tévhitért sokakat hibáztathatunk, például a legnagyobb magyar „gasztroíróként” emlegetett Krúdy Gyulát is. 1932-ben írja: „Újházi Ede, akár akarta, akár nem, gyakorta kénytelen volt a róla elnevezett levest fogyasztani. (…) Műbarátok – akik még bőségesen találtattak a színészet körül – fogyasztják vala Újházi levesét, mintha az valamely vallásos szertartás volna.” Krúdy szerint a levest csirkéből tésztával és zöldséggel főzték. Pedig az Újházi-leves lényege éppen abban állt, hogy nem csirkéből csinálták és nem is tyúkból, hanem öreg kakasokból készült. Ugyanis nem csupán egy szimpla leves volt, de gyógyszer és afrodiziákum is egyben. Bármekkorra zseni is Krúdy, gasztrohistóriai hitelességet nem kell rajta számon kérnünk.

Három napig főtt a leves

Az igaz történetet Nagy Endrétől, a kabaré és Nagyvárad krónikásától tudjuk, aki jelen volt a rövid ideig működő, de hamar legendássá vált Dohány utcai „Újházi-kocsma” születésénél. Egy Hatvani nevű bukott színésznek segített Ede, hogy vendéglőjét sikerre vigye. Beállt a konyhába és fehér kötényben megszállottan dolgozott („versenyt dohogott a fazekakkal, lábasokkal”). „Ujházi kivirult, átszellemült, kiteljesedett. Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztető figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált.”

A híres színész Debrecenben kakaskodott
A híres színész Debrecenben kakaskodott

AKI MÉG REGGELIRE IS GULYÁST EVETT - HÍRES ÍRÓK MEGLEPŐ KEDVENCEI

A híres magyar írók és költők kedvenc ételeit - újragondolva - megkóstolhatják januártól a
Bártfai Vendéglőben , akár gluténmentesen is!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.