A Balatoni Turizmus Szövetség idén 10. alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre összesen 20 fagylaltkölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók.
Idén először nem a zsűri járta körbe a cukrászdákat és fagylaltozókat a fagylaltokat kóstolva, hanem minden versenyzőnek a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban kellett elkészítenie minden nevezett pályaművet, fagylaltonként mindössze 35 perc alatt.
A zsűri többféle szempont alapján pontozta az elkészült édességeket: a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag és a kreativitás is fontos szempont volt, és plusz pontot jelentett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, például a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.
„A nevezett fagylaltkreációk közül a 2023. évi győztes a »Balatoni tövises mangó sorbet« lett, melyet a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített" – számolt be az eredményről a sonline.hu-nak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A versenyen a Balaton Fagyija mellett három különdíjat is hirdettek: a Bagaméri Fagyizó „édes csalogány" fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó „egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó „sajtos-tejfölös lángos" fagylaltja kapták a kitüntetést.
A szervezők, ahogy eddig is minden évben, az idei Balaton Fagyijának receptjét is mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája és fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot.
Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű fagylaltja nyerte a fődíjat. Dió, eper és levendula íz vegyült a győztes fagylaltban, amelynek a receptje az Esterházy-torta alapján készült.
(Borítófotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.