Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Adjak? Ne adjak? Érdekességek a borravalóról

A borravaló sokak számára nehéz ügy: nem tudják, hogyan adják, adjanak-e egyáltalán, míg mások könnyedén, gyakran nagyvonalúan fejezik ki plusz pénzzel az elégedettségüket. Nemcsak arról tudunk keveset, hogy mikor, mennyit adjunk, hanem az eredetéről is.

Valakinek természetes, hogy amennyiben elégedett a felszolgálás minőségével, a fodrász munkájával, a futárral, akkor borravalót ad. Akadnak azonban olyanok is szép számmal, akik nem hajlandóak adni egy forinttal sem többet, mint ami a számlán szerepel. Kinek van igaza? Ezt nehéz eldönteni. A borravaló nem mindenhol létezik és természetesen nem kötelező.

Ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással, szívesen adunk borravalót / Fotó: Shutterstock
Ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással, szívesen adunk borravalót / Fotó: Shutterstock

Az első borravaló

A borravaló pontos eredete nem ismert. Az egyik elfogadott elmélet szerint az ókori Rómából származik, ahol ahol a gazdagabb vendégek egyfajta jótékonykodás gyanánt pénzt adományoztak a szegényebb embereknek az éttermekben. A másik, szintén népszerű elmélet szerint az angol kocsmárosok vezették be, amikor kevés pénzzel próbálták lekenyerezni a kocsmárosokat, hogy nem dobja ki őket.

Ahány ország, annyi szokás

Mivel még az eredete sem biztos, a gyakorlat is eltérő a világban. Az Egyesül Államokban például szinte mindenhol illik adni borravalót, a mértéke pedig 15-20 százalék a számla összegéből. Nagy-Britanniában borravaló csak a kiemelkedő kiszolgálásért jár, általában 10 százalék körüli az összege. Franciaországban a borravalót általában hozzáadják az éttermi számlához, így nincs szükség külön borravaló fizetésére. Japánban viszont nem elfogadott, sőt előfordul, hogy sértésnek veszik. Az ázsiai szigetországban a jó szolgáltatásért tisztelet és udvariasság jár.

A legtöbb országban adnak borravalót az extra kiszolgálásért / Fotó: Shutterstock
A legtöbb országban adnak borravalót az extra kiszolgálásért / Fotó: Shutterstock

Mi a helyzet itthon?

Nálunk a borravalót általában a rendelt ételek és italok számlájának 10-15% -ára számítják. Az összeg lehet magasabb is, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással vagy egy elegánsabb, drágább étteremben étkeztünk. A borravalót általában készpénzben szokás adni, és közvetlenül a kiszolgálónak nyújtjuk át. Manapság azonban már a bankkártyával történő fizetés vált elterjedté, így az étterem számlájához írják hozzá a borravalót. Alapvetően az étterem típusa és az ételek ára is befolyásolhatják a borravaló mértékét.

Borravaló, szervízdíj – mi a különbség?

Néhány éve rendszeresen megjelenik az éttermi számlákon a szervizdíj. Sokan úgy döntenek, hogy ezért nem is adnak borravalót, hiszen ez kvázi „kötelező” borravaló. A szervizdíj nem a vendéglátóhely önálló kezdeményezése, hanem egy jogszabályban lefektetett fogalom. Míg a borravalót önkéntesen adjuk és az összegét is mi döntjük el, addig a szervizdíj egy rögzített tétel, amely a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti – így ez utóbbit mindenképpen meg kell fizetnünk. A szervizdíjból minden ott dolgozó részesül, nemcsak a felszolgáló személyzet. Az így befolyt összeg csak bérre fordítható, az alapbér felett fizetik ki a dolgozóknak, de a munkabérnél jóval kedvezőbb az adózása.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.