Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Teszt! Mennyi C-vitamin van a citromlevekben, és melyik a legfinomabb?

Teszt! Mennyi C-vitamin van a citromlevekben, és melyik a legfinomabb?
A téli időszakban még azok is teáznak többnyire, akik egyébként nem kifejezetten rajonganak érte. A Nébih, Szupermenta terméktesztjék ezúttal e forró ital egyik fő ízesítőjét, az előrecsomagolt, 100%-os citromleveket vizsgálta: élelmbisztonsági, C-vitamin tartalom és íz szempontjából. Nézzük, mi lett az eredmény!

Vannak, akik magában kortyolgatják a teát, de sokan szeretik citrommal ízesíteni. Ha épp nincsen kéznél friss citrom, jó, ha van a háznál előrecsomagolt citromlé, citromízesítő. A Szupermenta ezúttal utánajárt, biztonságosak és megfelelő minőségűek-e ezek termékek.

Citromlének csak a100%-os gyümölcstartalommal rendelkező termékeket nevezhetjük, amelyek két csoportra oszthatók:
- gyümölcslé (ahol a gyümölcs friss leve kerül feldolgozásra),
- koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé (ahol a besűrített friss gyümölcslé kerül visszahígításra).

A Nébih szakemberei a teszt során vizsgálták a:

- citromsavtartalmat és pH-értéket,
- kén-dioxid adalékanyag tartalmat,
- tartósítószerek jelenlétét (benzoesav és szorbinsav tartalom),
- növényvédőszer-maradványokat (felületkezelésre szolgáló anyagok is),
- és a C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmat.

Jó hír, hogy a laboratóriumi eredmények alapján biztonsági szempontból minden termék megfelelt.

hova tűnik a c-vitamin a citromlÉből?

Kíváncsiságból megvizsgáltuk az összes termék C-vitamin tartalmát is, annak ellenére, hogy nincs jogszabályban előírva minimális mennyiség.

A feldolgozás során alkalmazott – nagyon rövid ideig tartó – pasztőrözési folyamat kis mértékben ugyan, de már csökkenti a C-vitamin tartalmat. Érdekességképp vizsgáltuk egy frissen facsart citrom levét is, amely a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezett (45 mg/100 ml).

A C-vitamin a levegő oxigénjének, és egyes enzimek hatására oxidálódik, és az így keletkező, oxidált forma már nem rendelkezik vitamintartalommal. Az oxidációs folyamat, egyébként a tárolás során is végbemegy: ennek mértéke függ attól is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják, ugyanis az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat.

A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is befolyásolja. Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az érintett termékeken megfelelő volt a feltüntetett érték, ahogyan a C-vitamin tartalom jelölése is megfelelt az előírásoknak.

A hatósági vizsgálatok összefoglalásaként elmondható, hogy 13 termékből 8 esetében jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és intézkedési terv benyújtása mellett kötelezi a hibák javítására.

mELYIK A LEGFINOMABB?

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Értékelőink különböző vásárlói szempontok mentén ezúttal 13 különböző, 100%-os gyümölcstartalmú citromlevet értékelhettek külső megjelenés, állomány, szín, illat és íz alapján.

A kedveltségi pontszámokat összesítve mind a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz jellemzőknél a legmagasabb pontot a Limmi citromlé érte el, második helyen végzett, a 44,1 pontot elérő Sweet Valley Citromlé, míg harmadikként a CBA „Citromízesítő”-nek nevezett 100%-os citromlé, 41,8 kedveltségi ponttal zárta a dobogót.

A részletes teszteredményeket MEGTALÁLOD A NÉBIH OLDALÁN >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.