Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus stíriai metélt
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Veszélyben a reggeli kávénk: az El Niño jelenség a koffeinimádókat sem kíméli majd!

A Covid-19-világjárvány során rendre arról szóltak a hírek, hogy bizonyos élelmiszerekből hiány van a boltok polcain. Emlékszel rá, amikor szinte mindenki a legtutibb kenyérreceptet kereste, hogy a karantén alatt otthon, maga süthesse a pékárut, és emiatt lehetetlen küldetés volt élesztőt szerezni? Nos, a járvány lecsengése óta ugyan javuló tendencia figyelhető meg, ám bizonyos körülmények miatt ismét fel kell készülnünk, hogy néhány élelmiszert nehezen vagy egyáltalán nem tudunk beszerezni!

A világjárvány lecsengése óta a dolgok ugyan javulni látszanak, ám egyes élelmiszerekből jelentős hiány alakulhat ki a közeljövőben. Ott van mindjárt a kukorica és a búza, amelyek mennyiségét nagymértékben befolyásolja az éghajlatváltozás, illetve a legújabb előrejelzések szerint sokunk kedvenc reggeli itala, a kávé is hiánycikk lesz (sokkal hamarabb, mint gondolnánk!) – köszönhetően az El Niño éghajlati jelenségnek.

A robusta kávébabot általában instant és eszpresszó kávékhoz használják. Olcsóbb, ízre erőteljesebb, savasabb, kesernyésebb, mint az arabica / Fotó: Shutterstock
A robusta kávébabot általában instant és eszpresszó kávékhoz használják. Olcsóbb, ízre erőteljesebb, savasabb, kesernyésebb, mint az arabica / Fotó: Shutterstock

Mi is az az El Niño?

Az El Niño egy 2–7 évente természetesen ismétlődő éghajlati jelenség, amely a Csendes-óceán szokatlanul felmelegedett vizéből alakul ki. A szél ilyenkor megfordul, és Brazíliában, Ausztráliában, valamint Dél-Amerikában általában aszályt, Észak- és Dél-Amerika partjai mentén, illetve Közép-Ázsiában özönvízszerű esőt okoz, Ecuador és Peru partjainál pedig szokatlanul felmelegszik a víz. Általában karácsony környékén kezdődik, innen az elnevezés is, ami spanyolul annyit tesz: a fiú, utalva ezzel a kisded Jézusra. A jelenség 9–12 hónapig is eltarthat. Amikor az El Niño hatása jelentkezik, az egész világon sokkal melegebb van.

Mi köze az El Niñónak a kávénkhoz?

A legutóbbi előrejelzések szerint a közeledő El Niño okozta szélsőséges időjárási viszonyok aggodalomra adnak okot két délkelet-ázsiai országban, Indonéziában és Vietnámban, amelyek Brazília mellett – melynek robustatermését negatívan érintette az aszály – a két legnagyobb robustakávébab-termesztő ország. A kevesebb csapadék és a melegebb, szárazabb körülmények kedvezőtlenül hatnak a termesztésre, így veszélybe kerül az instant kávékhoz és eszpresszókhoz gyakran használt bab betakarítása ebben a régióban – írja cikkében a CNBC. Mindez megugró árakat, tömeges felvásárlást, és ezáltal készlethiányokat okozhat.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.