Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Indul a MOHU élelmiszerhulladék-gyűjtő akciója, videón megnézheted, mi történik a háztartási szeméttel

Még a kötelező visszaváltásos rendszert sem volt időnk megszokni, máris itt a MOHU következő újítása, ami alapjaiban változtathatja meg a konyhai szokásainkat.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése és a fenntarthatóbb energiatermelés egyaránt célja a MOHU-nak azzal, hogy elindította a biohulladék széles körű gyűjtését lehetővé tevő programját. Több településen, illetve budapesti kerületben – amiket egyelőre mintaterületnek neveznek – jelent meg az új, barna szemétgyűjtő, amit a MOHU az élelmiszerhulladék-gyűjtés érdekében biztosít. Ha te is találkoztál a barna kukával, de nem tudod, mi a teendőd, segítünk, mit és hogyan tehetsz bele. 

Az élelmiszerhulladék-gyűjtés a pazarlás elkerülésének remek módja 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az élelmiszerhulladék-gyűjtés új formája

Már tavaly is írtunk arról, hogy a biohulladék gyűjtésének bevezetését is tervezi a MOHU, melynek szabályait és részleteit kormányrendelet rögzítette. A cég a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtését fokozatosan vezeti be, ebben az évben ez 460 000 embert érint. Kezdetben országszerte 14 településen, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon, Kecskeméten, Békéscsabán, Gyulán, Tatabányán, Kaposváron, indítja el a szolgáltatást a MOHU. Ennek keretében idén összesen 188 000 db 5 literes gyűjtőedény, a 120 literes kukából pedig 14 524 db került kihelyezésre. 

Mit tehetünk a gyűjtőedényekbe? 

Otthonunkban az 5 literes gyűjtőedényt használjuk a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtésére. Ez azt jelenti, hogy ebbe helyezhetjük bele például 

  • a főttétel-maradékot;
  • a zöldségek és gyümölcsök héját, levelét, belsejét, torzsáját stb.;
  • a megmaradt pékárukat; 
  • a maradék tejterméket; 
  • a tojáshéjat; 
  • a kávézaccot és a teafüvet a filter nélkül; valamint 
  • a lejárt szavatossági időn túl elfogyasztani nem kívánt élelmiszereket, például csokoládékat, befőttek és konzervek tartalmát (tehát az üveget és a konzervdobozt nem!), felvágottat, virslit stb. 

Gyűjtéskor fokozottan figyeljünk, hogy az élelmiszerek csomagolása ne kerüljön a gyűjtőedénybe, ez ugyanis lehetetlenné teszi a hasznosításukat, az erre alkalmazott gépekben ráadásul kárt tehet. Szintén ne dobjuk a gyűjtőedénybe például a húsok csontjait, egészségügyi szemetet (pl. használt papír zsebkendőt), takarításra használt eszközöket, tisztítószereket. 

A barna szemetes ezentúl az élelmiszerhulladék-gyűjtésre szolgál
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mi történik az élelmiszer-hulladékkal? 

A gyűjtőedényeket a barna kukába helyezzük, amit a MOHU a házhoz menő gyűjtés keretein belül rendszeresen üríteni fog. A szerves hulladékból pedig értékes erőforrás lesz. A MOHU biogázüzemébe szállítja a csomagolás nélkül begyűjtött hulladékot, ahol az erre a célra tervezett gépek ledarálják, majd 30-40 nap alatt biogázzá alakítják a szemetet. Ezután a hulladék útja háromfelé ágazik: a megmaradt híganyag egy ún. fermentálóba kerül, a szilárd anyag szerves trágyaként hasznosul, a többi pedig gázzá alakul, amiből hő- és villamos energia termelődik.

A MOHU egy bioenergia farmon járva videóra vette, mi történik az élelmiszer-hulladékkal. A honlapon elérhető videóban szemléletesen mutatják be, milyen sok energiát adhat, ha hasznosítjuk a konyhai szemetet. 

Tudtad? 

Nem minden zöldséget kell meghámozni! A gomba, a cukkini, a répa, a tökfélék, a burgonya, a zeller, a retek – és még sorolhatnánk – héja nemcsak hogy ehető, de kifejezetten sok értékes tápanyagot tartalmaz. Ezzel egyszerre csökkenthetjük az élelmiszer-hulladékot és tehetünk az egészségünkért. Az alapos mosás persze elengedhetetlen. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

(Forrás: MOHU)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.