Az élelmiszerpazarlás csökkentése és a fenntarthatóbb energiatermelés egyaránt célja a MOHU-nak azzal, hogy elindította a biohulladék széles körű gyűjtését lehetővé tevő programját. Több településen, illetve budapesti kerületben – amiket egyelőre mintaterületnek neveznek – jelent meg az új, barna szemétgyűjtő, amit a MOHU az élelmiszerhulladék-gyűjtés érdekében biztosít. Ha te is találkoztál a barna kukával, de nem tudod, mi a teendőd, segítünk, mit és hogyan tehetsz bele.
Már tavaly is írtunk arról, hogy a biohulladék gyűjtésének bevezetését is tervezi a MOHU, melynek szabályait és részleteit kormányrendelet rögzítette. A cég a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtését fokozatosan vezeti be, ebben az évben ez 460 000 embert érint. Kezdetben országszerte 14 településen, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon, Kecskeméten, Békéscsabán, Gyulán, Tatabányán, Kaposváron, indítja el a szolgáltatást a MOHU. Ennek keretében idén összesen 188 000 db 5 literes gyűjtőedény, a 120 literes kukából pedig 14 524 db került kihelyezésre.
Otthonunkban az 5 literes gyűjtőedényt használjuk a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtésére. Ez azt jelenti, hogy ebbe helyezhetjük bele például
Gyűjtéskor fokozottan figyeljünk, hogy az élelmiszerek csomagolása ne kerüljön a gyűjtőedénybe, ez ugyanis lehetetlenné teszi a hasznosításukat, az erre alkalmazott gépekben ráadásul kárt tehet. Szintén ne dobjuk a gyűjtőedénybe például a húsok csontjait, egészségügyi szemetet (pl. használt papír zsebkendőt), takarításra használt eszközöket, tisztítószereket.
A gyűjtőedényeket a barna kukába helyezzük, amit a MOHU a házhoz menő gyűjtés keretein belül rendszeresen üríteni fog. A szerves hulladékból pedig értékes erőforrás lesz. A MOHU biogázüzemébe szállítja a csomagolás nélkül begyűjtött hulladékot, ahol az erre a célra tervezett gépek ledarálják, majd 30-40 nap alatt biogázzá alakítják a szemetet. Ezután a hulladék útja háromfelé ágazik: a megmaradt híganyag egy ún. fermentálóba kerül, a szilárd anyag szerves trágyaként hasznosul, a többi pedig gázzá alakul, amiből hő- és villamos energia termelődik.
A MOHU egy bioenergia farmon járva videóra vette, mi történik az élelmiszer-hulladékkal. A honlapon elérhető videóban szemléletesen mutatják be, milyen sok energiát adhat, ha hasznosítjuk a konyhai szemetet.
Nem minden zöldséget kell meghámozni! A gomba, a cukkini, a répa, a tökfélék, a burgonya, a zeller, a retek – és még sorolhatnánk – héja nemcsak hogy ehető, de kifejezetten sok értékes tápanyagot tartalmaz. Ezzel egyszerre csökkenthetjük az élelmiszer-hulladékot és tehetünk az egészségünkért. Az alapos mosás persze elengedhetetlen.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
(Forrás: MOHU)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.