Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Érdekességek

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock
A kovászos kenyér íze mennyei, állaga pedig napok múlva is tökéletes - feltéve ha marad belőle. Sokan csak kovászos kenyeret fogyasztanak, melyek élettani hatása is kiemelkedő, ám egy új előírás-tervezet jelentősen átformálhatja a boltok polcain található kenyerek felhozatalát.

A kenyérhez alapesetben nem kell más, csak liszt, víz és só, a boltok polcain található kenyerek összetevőlistája azonban néha több sorból áll és olyan (természetes) adalékanyagokat is tartalmaznak, melyeket az átlag vásárló nem is ismer. Ezek nem károsak, használatukkal csak gyorsítják a kelesztést, növelik a kenyerek eltarthatóságát, javítják az ízt és az állagot. Ugyanígy adaléknak számít bármiféle egyéb liszt, mag vagy fűszer.

A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock
A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock

A kenyerek közül is a legkedveltebb a kovászos, melynek élettani hatása, az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonsága is kiemelkedő, sokan csak ezt fogyasztják, mert ettől nincs hasi diszkomfortérzetük. A boltokban kapható sokféle kovászos kenyér azonban csak névleg az, aminek hirdeti magát. A nagyüzemi kovászos kenyerek között található olyan, melyek élesztővel készülnek, de mivel került a tésztájukba egy kis mennyiségű kovász, így viselhetik ezt a jelzőt.

"A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen" – tudta meg a G7 az Agrárminisztériumtól.

Mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között?

A két kenyér közti egyik alapvető különbség a gyártástechnológiában van, ugyanis a kovásszal készült kenyerekben a vadélesztő gombák és a tejsavbaktériumok, az élesztős kenyérben pedig az élesztőgombák kelesztik a tésztát. Mivel a kis mennyiségű kovász jelenléte is lehetőséget ad arra, hogy a nem kizárólag kovásszal kelt kenyerek is használják a kovászos jelzőt, így sok esetben megtéveszthetik a vásárlókat. Ebben jön majd változás.

"A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a »kovászos« jelző használatára. Ebben módosítják a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával" – tudta meg a G7, mely szerint a módosítást a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága nemrég már jóváhagyta, jelenleg a módosítás hatálybaléptetéséhez szükséges jogalkotási folyamat zajlik.

Ennek értelmében a jövőben már nem lehet minden olyan pékárut kovászos jelzővel illetni, melyet döntően élesztővel, nagyon rövid idő alatt kelesztettek. Ez pedig azzal is járhat, hogy sok, ma kovászosként ismert kenyérnek megváltozhat a neve és a csomagolása.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.