Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A kovászos kenyér íze mennyei, állaga pedig napok múlva is tökéletes - feltéve ha marad belőle. Sokan csak kovászos kenyeret fogyasztanak, melyek élettani hatása is kiemelkedő, ám egy új előírás-tervezet jelentősen átformálhatja a boltok polcain található kenyerek felhozatalát.

A kenyérhez alapesetben nem kell más, csak liszt, víz és só, a boltok polcain található kenyerek összetevőlistája azonban néha több sorból áll és olyan (természetes) adalékanyagokat is tartalmaznak, melyeket az átlag vásárló nem is ismer. Ezek nem károsak, használatukkal csak gyorsítják a kelesztést, növelik a kenyerek eltarthatóságát, javítják az ízt és az állagot. Ugyanígy adaléknak számít bármiféle egyéb liszt, mag vagy fűszer.

A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock
A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock

A kenyerek közül is a legkedveltebb a kovászos, melynek élettani hatása, az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonsága is kiemelkedő, sokan csak ezt fogyasztják, mert ettől nincs hasi diszkomfortérzetük. A boltokban kapható sokféle kovászos kenyér azonban csak névleg az, aminek hirdeti magát. A nagyüzemi kovászos kenyerek között található olyan, melyek élesztővel készülnek, de mivel került a tésztájukba egy kis mennyiségű kovász, így viselhetik ezt a jelzőt.

"A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen" – tudta meg a G7 az Agrárminisztériumtól.

Mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között?

A két kenyér közti egyik alapvető különbség a gyártástechnológiában van, ugyanis a kovásszal készült kenyerekben a vadélesztő gombák és a tejsavbaktériumok, az élesztős kenyérben pedig az élesztőgombák kelesztik a tésztát. Mivel a kis mennyiségű kovász jelenléte is lehetőséget ad arra, hogy a nem kizárólag kovásszal kelt kenyerek is használják a kovászos jelzőt, így sok esetben megtéveszthetik a vásárlókat. Ebben jön majd változás.

"A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a »kovászos« jelző használatára. Ebben módosítják a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával" – tudta meg a G7, mely szerint a módosítást a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága nemrég már jóváhagyta, jelenleg a módosítás hatálybaléptetéséhez szükséges jogalkotási folyamat zajlik.

Ennek értelmében a jövőben már nem lehet minden olyan pékárut kovászos jelzővel illetni, melyet döntően élesztővel, nagyon rövid idő alatt kelesztettek. Ez pedig azzal is járhat, hogy sok, ma kovászosként ismert kenyérnek megváltozhat a neve és a csomagolása.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.