Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Avokádókrém recept
Avokádókrém
A farsang farka az igazi báli szezon levezetője, itt már szerepet kapnak a nők, megeszik az utolsó fánkokat, és felkészülnek a húsvéti böjtre is.
A farsang

Busójárás
Busójárás

A farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, tulajdonképpen egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap. Ilyenkor rendezik a karneválokat Velencében és Rióban, itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. El kell űzni a halált, az ártó erőket, a hideget. Zajos mulatságokkal kell elkergetni a gonosz szellemeket, akik el akarják gyengíteni a Napot.

A farsang ételei

Megettük a sonkát, a kolbászt, a sok káposztát és a pogácsákat. A kocsonya is tipikus téli/farsangi étel pálinkával és borral kísérve természetesen. Fogyott a baromfihús és a kelt tészta is. Gyakran készítettek rétest is, ha jól nyúlt, szerencsés év várt a családra. A farsangi étkezések alapvető étele a fánk, más néven pampuska. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar. Bács megyében érdekes szokás volt, hogy az első fánkot eltették, megszárították és porrá törve a beteg állatoknak adták.

A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra
A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra

Farsang farka

Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, ezek a napok zárják le a farsangot, és mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének természetesen van gasztronómiai vonatkozása is.

Farsangvasárnap

További elnevezései például: csonthagyóvasárnap, sonkahagyóvasárnap. Piroskavasárnapnak is nevezték egy piroska nevű kalács után. Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta és megjelent a cibereleves is, mely már a közelgő böjt előhírnöke. A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját. Rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon, és az esküvők is gyakoriak voltak.

A cibereleves ősi savanyú leves. Búzakorpát forráznak, és megfûszerezve 3-4 napig kenyér belével megsavanyítanak. Később kásafélével főzik, majd tojássárgájával és tejföllel habarják, reszelt tormával tálalják. Ismert még a szilvacibere, mely aszalt gyümölcsökből készül.

Farsanghétfő, asszonyfarsang

Húshagyóhétfőnek, böjtelőhétfőnek is hívják. Az asszonyfarsang napja is ez, ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben, mulathattak féri módra, ihattak korlátlanul. Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöznek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek. Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot. Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom, így az asszonyoknak ez az utolsó lehetőségük mulatni.

Túróval töltött fánk
Túróval töltött fánk

Húshagyó Kedd, a farsang utolsó napja

Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat, hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.

Ilyenkor csap össze Konc király és Cibere vajda. A Cibere vajda a böjti ételt a ciberét jelképezi, míg Konc király a farsangi időszakban sokat fogyasztott húsos, zsíros ételeket. Az összecsapás Vízkeresztkor és Húshagyó Kedden történt, előbbin Konc, utóbbin Cibere győzelmével végződött.

Hamvazó Szerda, kezdődik a nagyböjt

Névváltozatai: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, ez a nagyböjt kezdete. Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára, hiszen „porból vagy porból leszel, a porba visszatérsz”. A mise után a pap szentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívők homlokára. A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás. Tipikus étel a krumplileves bodaggal, mely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják.

Torkos Csütörtök, avagy zabáló csütörtök

Tobzódó csütörtöknek is nevezik. A negyven napos böjtöt már a második napon felfüggesztették erre a napra, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket, fánkokat. Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak, tehát ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra. Egy mondás is járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

Húshagyó Kedden elfogy a kolbász
Húshagyó Kedden elfogy a kolbász

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.