Az influenszereknek, a sztároknak és a főzős showműsoroknak köszönhetően rengeteg olyan konyhai eszközt megveszünk, amire lehet, hogy nem is lenne szükség. Szépnek, jónak, praktikusnak tűnik, amivel sokkal könnyebb elvégezni egy-egy konyhai műveletet, ám hosszú távon mégsem válik be, vagy elmúlik a varázsa és már nem használjuk tovább.
Sokan ruháztak be például smoothie-készítőre, elektromos kenyérszeletelőre vagy kalóriaszámláló okosmérlegre, amikor ezek a tévében és az interneten igazán felkapott termékekké váltak, ám ahogy lecsengett a hullám, úgy kerültek a konyhaszekrények hátuljába, a spájzok mélyére. De vajon melyek a legfeleslegesebb konyhai eszközök a szakértők szerint?
Mutatjuk azokat a konyhai eszközöket, amelyek a szakértők szerint nemcsak feleslegesek, de drágák is és még a helyet is foglalják!
A különféle zöldségaprítók azt ígérik, hogy gyorsan, pár mozdulattal fel lehet velük vágni a hagymát, a paprikát és nem kell a késsel bajlódni. Viszonylag olcsóak is, így nagy a kísértés, hogy beszerezzünk egyet, ám a szakértők szerint a zöldségaprító valójában csak azok számára hasznos, akik valami mozgásszervi betegség vagy rendellenesség következtében nem tudnának a pult mellett ácsorogni és késsel szeletelni.
A zöldségaprító több helyet foglal, mint egy jó minőségű, éles kés, nem beszélve arról sem, hogy ha a pengéje kicsorbul, nem is lehet megélezni, míg egy kés szinte örök életű lehet, ha megfelelően bánunk vele.
Aki követi a YouTube-on vagy a TikTokon a külföldi influenszereket és látta már a főzős videóikat, biztosan találkozott már a rizsfőzővel. Itthon is kapni és valóban hasznos készülék azok számára, akik rengeteg rizst fogyasztanak - akár napi szinten. Azok számára viszont, akik csak ritkán esznek főtt rizst, nem túl praktikus és nem is helytakarékos megoldás.
A rizsfőzés nem könnyű, de nem is elsajátíthatatlan tudomány, csak arra kell ügyelni, hogy jó rizst válasszunk, megfelelően átmossuk vagy lepirítsuk a rizsszemeket, meleg vízzel öntsük fel és kis lángon csak addig főzzük, amíg el nem fő alóla a víz, majd hagyjuk lefedve pár percig pihenni.
A tökéletes, pergős rizs receptjéről készítettünk már egy lépésről lépésre útmutatót, amivel garantált a siker!
A szakértők szerint a fokhagymanyomó is egyike a felesleges konyhai eszközöknek, ám ezzel biztosan sokan vitába szállnának. A Huffington Postnak nyilatkozó főszakács szerint a fokhagymaprés elmosogatása, aprólékos tisztítása több időt vesz igénybe, mint amennyit a használatával spórolunk. A szakember úgy véli, elég a megpucolt fokhagymagerezdet megroppantani, apróra felszeletelni, majd durva sóval megszórva egy kés lapjával pépessé dörzsölni.
Gyakori viccforrás az interneten, hogy az összenyomós szendvicssütő ritkán kerül elő a konyhában, de ha előveszik, akkor napokon át melegszendvics a reggeli, az ebéd és a vacsora is. Jól mutatja ez a vicc is, hogy a szendvicssütő sincs mindig elől, bár feleslegesnek nevezni talán túlzás. A szakérők szerint azonban nincs szükség a szendvicssütőre ahhoz, hogy finom, ropogós szélű melegszendvicset készítsünk, ugyanis ez megoldható egy serpenyőben is.
Zsebsárkány talán nincs mindenki otthonában, de a szakértők szerint nincs is rá szükség, ugyanis igazán csak egy-két étel (köztük a créme brülée) elkészítéséhez kell. A webáruházakban és boltokban kapható, olcsóbb, egyszerűbb zsebsárkányok ráadásul nem is olyan jók, mint a profi változatok és az utántöltésük is macerás, így érthető, miért nevezik ezt is a szakértők felesleges konyhai eszköznek.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.