Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

Gárdonyi Géza
A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket.

A pályáját népiskolai tanítóként kezdő, majd újságíróként folytató Gárdonyi Géza 1888 őszétől három éven át Szegeden élt és dolgozott. Gyakran megfordult a hajdani Hungária Szálló kávéházában, ahol törzsasztaluknál találkoztak, cseréltek eszmét és fogadták be társaságukba az újonnan érkezett kollégákat az írók. „Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál” – fogalmazott a Búcsú Szegedtől című tárcájában.

forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia

Báló István az akkor Szegedhez tartozó Szatymazon működtetett kocsmát, és törzsvendége volt Dankó Pista. A hegedűn (és orgonán) kiválóan játszó, dalszövegeket író, sőt zenét is komponáló Gárdonyi életre szóló barátságot kötött a cigányprímással, akivel 59 közös nótát szereztek.

„Kedvenc bora a Saint Julien volt, amelynek nemes zamata egzotikusan csengett össze a verpeléti szűzdohány illatával.” (Nagy Endre: Gárdonyi Géza tragédiája)


Nagy Endrétől tudjuk, hogy Gárdonyi a fővárosban „a New York kávéházban szokott volt üldögélni egy félreeső asztal mellett megbújva. Egy üveg bor állott előtte, kávé helyett abból hörpintgetett és hosszú szárú pipáját szívogatta. […] Egyre ritkábban mutatkozott Pesten. […] Arca még vékonyabb lett és a gyomorbajosok savanyúsága volt rajta” – emlékezik utolsó találkozásaikra a konferansziéként ismert szerző.

Az Egri csillagok írója fiatalon nem vetette meg a gasztronómiai élvezeteket. Az egyik kedvenc halétele a később róla elnevezett pisztráng volt, amit fehérborral meglocsolva készítettek számára.

A Gárdonyi-pisztráng receptéjéhez kattints ide !

CITROMOS-PETREZSELYMES PISZTRÁNG >>>

PISZTRÁNG SZALAJKA MÓDRA >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.