Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Érdekességek

Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

Gárdonyi Géza
A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket.

A pályáját népiskolai tanítóként kezdő, majd újságíróként folytató Gárdonyi Géza 1888 őszétől három éven át Szegeden élt és dolgozott. Gyakran megfordult a hajdani Hungária Szálló kávéházában, ahol törzsasztaluknál találkoztak, cseréltek eszmét és fogadták be társaságukba az újonnan érkezett kollégákat az írók. „Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál” – fogalmazott a Búcsú Szegedtől című tárcájában.

forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia

Báló István az akkor Szegedhez tartozó Szatymazon működtetett kocsmát, és törzsvendége volt Dankó Pista. A hegedűn (és orgonán) kiválóan játszó, dalszövegeket író, sőt zenét is komponáló Gárdonyi életre szóló barátságot kötött a cigányprímással, akivel 59 közös nótát szereztek.

„Kedvenc bora a Saint Julien volt, amelynek nemes zamata egzotikusan csengett össze a verpeléti szűzdohány illatával.” (Nagy Endre: Gárdonyi Géza tragédiája)


Nagy Endrétől tudjuk, hogy Gárdonyi a fővárosban „a New York kávéházban szokott volt üldögélni egy félreeső asztal mellett megbújva. Egy üveg bor állott előtte, kávé helyett abból hörpintgetett és hosszú szárú pipáját szívogatta. […] Egyre ritkábban mutatkozott Pesten. […] Arca még vékonyabb lett és a gyomorbajosok savanyúsága volt rajta” – emlékezik utolsó találkozásaikra a konferansziéként ismert szerző.

Az Egri csillagok írója fiatalon nem vetette meg a gasztronómiai élvezeteket. Az egyik kedvenc halétele a később róla elnevezett pisztráng volt, amit fehérborral meglocsolva készítettek számára.

A Gárdonyi-pisztráng receptéjéhez kattints ide !

CITROMOS-PETREZSELYMES PISZTRÁNG >>>

PISZTRÁNG SZALAJKA MÓDRA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.