Az egészségügyi szakemberek szerint minden a Quarter Pounder fantázianevű hamburger fogyasztása után lettek rosszul , ezért a McDonald's 13 000 egyesült államokbeli telephelyének mintegy ötödéről eltávolította a terméket, miközben a szövetségi és állami egészségügyi tisztviselők azon dolgoznak, hogy megerősítsék a baktérium forrását. Miután az eddigi vizsgálatok szerint a problémát a hamburgerben található szeletelt hagyma okozhatta, amely egy szállítótól érkezik, több gyorsétteremlánc – így többek között a Burger King, a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell – is úgy döntött, hogy friss hagymára cseréli a Taylor Farms nevű beszállító termékét.
A McDonald’s közölte, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a feltétként használt zöldséget nem főzték meg, és ebben szaporodott el az E. coli baktérium. A Taylor Farms időközben közleményben tudatta, hogy ők is vizsgálatokat végeztek a termékeken, de nem találtak E. colit. Ennek ellenére kivonták a forgalomból a náluk termelt hagymát.
A Burger King szóvivője elmondta, hogy az egészségügyi hatóságoktól nem kaptak hírt arról, hogy az ő éttermeikben fogyasztott ételektől bárki megbetegedett volna, az intézkedésre kizárólag elővigyázatosságból került sor – írta a CBC News.
Mit kell tudni az E. coli baktériumról?
Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.
A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül várható, de az átlagos lappangási idő 3-5 nap.
A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel vagy vesekárosodást is. (Forrás: Nébih)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.