Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Érdekességek

Halálos hamburger: veszélyes baktériumot találtak a népszerű gyorsétteremlánc ételében

McDonald's Quarter Pounder
Több gyorsétterem szigorításokat vezetett be az Egyesült Államokban, miután a McDonald’s egyik E. coli baktériummal fertőzött terméke félszáz ember megbetegedését és egy ember halálát okozta.

Az egészségügyi szakemberek szerint minden a Quarter Pounder fantázianevű hamburger fogyasztása után lettek rosszul , ezért a McDonald's 13 000 egyesült államokbeli telephelyének mintegy ötödéről eltávolította a terméket, miközben a szövetségi és állami egészségügyi tisztviselők azon dolgoznak, hogy megerősítsék a baktérium forrását. Miután az eddigi vizsgálatok szerint a problémát a hamburgerben található szeletelt hagyma okozhatta, amely egy szállítótól érkezik, több gyorsétteremlánc – így többek között a Burger King, a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell – is úgy döntött, hogy friss hagymára cseréli a Taylor Farms nevű beszállító termékét. 

Mcdonald's
A Mcdonald's szerint a hagyma a bűnös / Fotó: Shutterstock

A McDonald’s közölte, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a feltétként használt zöldséget nem főzték meg, és ebben szaporodott el az E. coli baktérium. A Taylor Farms időközben közleményben tudatta, hogy ők is vizsgálatokat végeztek a termékeken, de nem találtak E. colit. Ennek ellenére kivonták a forgalomból a náluk termelt hagymát.

A Burger King szóvivője elmondta, hogy az egészségügyi hatóságoktól nem kaptak hírt arról, hogy az ő éttermeikben fogyasztott ételektől bárki megbetegedett volna, az intézkedésre kizárólag elővigyázatosságból került sor – írta a CBC News.

Mit kell tudni az E. coli baktériumról?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül várható, de az átlagos lappangási idő 3-5 nap.
A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel vagy vesekárosodást is. (Forrás: Nébih)


 

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.