Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Így fagyaszd le a húst, a zöldséget a gyümölcsöt, hogy sokáig friss maradjon!

Ha a fagyasztóban lévő húson szürkés foltot látunk, vagy ha jégkristályok borítják a jégkrém  felszínét, eltöprengünk, hogy vajon biztonsággal fogyasztható-e így az étel? Ennek jártunk utána.

A rohanós hétköznapokon és a lusta hétvégéken is életmentő lehet a fagyasztóból elővett étel. Nem jó érzés, ha nem a várt látvány tárul elénk...

Na de mi történt?

Egyszerűen kiszáradt az étel, amit lefagyasztottunk. A jégkristályok az ételből kikerült nedvességből állnak össze. A magasabb víztartalmú, nem szorosan lezárt csomagolású élelmiszereknél, vagy azoknál, amelyek gyakran vannak ingadozó hőmérsékletnek kitéve, nagyobb valószínűséggel játszódik le ez a folyamat, míg a jól fagyasztható és jól tárolt élelmiszerek biztonságban vannak.

Árulkodó látvány

A legtöbb fagyasztott élelmiszeren egyből látható, hogy valami történt. Bizonyos élelmiszertípusoknál azonban nem a jegesedés árulkodó, hanem az étel megváltozott színe.

Marha- és sertéshús
A húson barna vagy szürkés foltok jelennek meg. Ezek az elszíneződött területek biztonsággal fogyaszthatók, de főzés után is szárazak és keményebbek maradnak.

Csirkehús
Gyakori látvány, hogy a fagyasztóból elővett csirkemell széle bézs vagy szürke színű. Sütés után a csirke ezen részei szárazak, rágósak maradnak, de az egészségre nem ártalmasak.

Gyümölcsök és zöldségek
Amellett, hogy a fagyasztott finomságokat jégkristályok borítják, a zöldségek és gyümölcsök töppedtnek tűnnek. (Ahogy csökken a nedvességtartalmuk, úgy zsugorodnak.)

Jégkrém
Az egyik legnagyobb veszteség a fagylaltimádókat éri: még ha le is kaparjuk a jégkristályokat, a jégkrém íze már soha többé nem lesz olyan, mint frissen.

Elméletileg tehát bátran fogyaszthatóak ezek az ételek, bár az ízükben és/vagy az állagukban lehet változás.

A megfelelő, fagyálló doboz vagy műanyag tasak elengedhetetlenül fontos (Fotó: Shutterstock)
A megfelelő, fagyálló doboz vagy műanyag tasak elengedhetetlenül fontos (Fotó: Shutterstock)

Hogyan előzhető meg az ételek kiszáradása a fagyasztóban?


1. Készítsük elő az ételt fagyasztásra

Mindig várjuk meg, hogy az ételek kihűljenek fagyasztás előtt. Ez azért fontos, mert a forró ételek megemelhetik a fagyasztó belsejének hőmérsékletét, ami a környező élelmiszerek részleges felolvadásával járhat. A hőmérséklet-ingadozás és az újrafagyás pedig károsíthatja a már bent lévő élelmiszereket.


2. Használjunk légmentesen záródó tárolóedényeket, zacskókat

Költségkeretünktől és az élelmiszer típusától függően használhatunk fagyasztózacskót, fagyasztásra alkalmas műanyag- vagy üveg edényt. A zacskókból próbáljunk meg minél több levegőt eltávolítani és légmentesen lezárni azt. A legjobb, ha vákuumozó géppel csomagoljuk a fagyasztásra váró élelmiszereket.

3. Állítsuk be a fagyasztót a megfelelő hőmérsékletre

A megfelelő hőmérséklet biztosítja az élelmiszerek gyorsabb fagyását. A legtöbb fagyasztón van gyorsfagyasztás opció, ezt mindképpen használjuk, ha nagyobb mennyiségű ételt szeretnék így tartósítani. A hőmérsékletet semmiképpen ne emeljük, a baktériumok, penészgombák ugyanis azonnal szaporodni kezdenek.

4. Ne hagyjuk sokáig nyitva a fagyasztószekrény ajtaját

Ha túl sokáig marad nyitva a fagyasztó ajtaja, a belső hőmérséklet ingadozhat, ami fokozza a jégkristályok képződését. Mindig gyors, határozott mozdulatokkal vegyük ki azt, amire szükségünk van. Bevásárláskor a fagyasztásra szánt termékeket a hűtő közelében helyezzük el, így csökkenteni tudjuk a pakolás idejét.

A jól átgondolt, rendszerezett tárolás nagyon fontos, így nem kell keresgélnünk a nyitott fagyasztó előtt akár hosszú perceken keresztül.

5. Ne hagyjuk sokáig a fagyasztóban az élelmiszereket

Bár számos módszer létezik arra, hogy rövid távon megelőzzük a fagyasztott élelmiszerek kiszáradását, a helyzet az, hogy egy étel sem tárolható a végtelenségig a fagyasztóban sem. Ezért fontos, hogy rendszeresen átpakoljuk a fagyasztó tartalmát úgy, hogy a régebbi ételek kerüljenek előre, így azokat előbb fel tudjuk használni. Címkézzünk fel mindent, amit a fagyasztóba teszünk: a címkén szerepeljen az, hogy mi van a tasakban, dobozban és a lefagyasztás dátuma. Így mindent fel tudunk használni azelőtt, mielőtt megromlana.

6. Kerüljük az élelmiszerek felolvasztását és újrafagyasztását

Az élelmiszerek kiolvasztása folyadékveszteséggel jár, így az újrafagyasztás során még nagyobb az esélye a kiszáradásnak. Az élelmiszerek felolvasztását és újrafagyasztását megelőzhetjük, ha kisebb adagokat fagyasztunk le.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.