Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Na, ki, mit főz a hétvégén? Savanyú tüdőlevesre gondoltatok esetleg, kísérőként krumplivagdalékkal? Vagy inkább egy jó velőlevesre van kiéhezve a család, mert utána egyértelműen sárgarépafőzelék dukál? Nem? Pedig 1940-ben ilyen finomságok voltak az egyik napilap hétfői számában megjelnő "Mit főzzünk?" rovatban, ami, a kezdő háziasszonyokat segítendő, receptekkel is szolgált bizonyos fogások elkészítéséhez.

A régi idők konyhája egészen másképp festett, mint a mai, ám a cél ugyanaz volt: megfizethető, de, ha lehet, inkább olcsó, a széles tömegek számára elérhető alapanyagokból előállítható, laktató és változatos fogásokat kellett lefőzni, a hét minden napjára. Most talán sokaknak meglepően hangzanak ezek az ételnevek, hogy velőleves és birkasült - ez utóbbi egy jó kedden! -, de akkoriban ezek számítottak a hétköznapi hozzávalónak.

Krumpli , persze, akkoriban is kellett, szinte mindenhez és minden nap fogyasztottuk, és a tökfőzelék sem maradthatott ki a repertoárból - bár gyanús, hogy sütőtökből készítették, de az is lehet, hogy nyáron eltett főzőtökből -, de érdemes megnézni azt is, mennyivel takarékosabban, vagy, ahogy ma mondanánk: könyezettudatosabban álltak az étkezésekhez!

Nyolc évtizeddel ezelőtti válaszok a „mit főzzünk ma?” kérdésre (Népszava, 1940. november 3.) Forrás: Múlt-Kor történelmi portál Facebook oldala
Nyolc évtizeddel ezelőtti válaszok a „mit főzzünk ma?” kérdésre (Népszava, 1940. november 3.) Forrás: Múlt-Kor történelmi portál Facebook oldala

Minden nap van valami vacsorára, vagy másnap ebédre, ami az előző étkezésekből megmaradt, és kizárólag szezonális alapanyagokkal dolgoztak: a novemberi menüsor tele van tökös, savanyú káposztás, krumplis receptekkel, van lencsefőzelék is, de ott figyel a kocsonya és a disznótoros is az ebéd vagy vacsora sorban. A tésztafélék státuszát a pennék és spagettik helyett a házilag készített galuska tölti be, és elég volt két fogás - és desszert szigorúan csak hétvégén!

És persze van egy olyan étel a sorban, amit ma már nem úgy hívunk, ahogy akkoriban: a furcsán csengő krumplivagdalék nem más, mint a jó öreg tócsni, ha jól sejtjük, pestiesen. Ha valaki elkészítené a májszeleteket, vagy a birkasültet a recept alapján, szerettel várjuk a fotót a [email protected]!

BUDAPEST RETRO: ÍGY BÜFÉZTÜNK RÉGEN A FŐVÁROSBAN >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.