Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Érdekességek

Íme az igazi különbség az otthoni és a mozis pattogatott kukorica között

/Fotó: Shutterstock
A mozi büféjében vásárolt popcorn mindig jobb ízű, mint az otthon készített pattogatott kukorica, hiába próbálkozunk rendületlenül valami hasonló ízélmény elérésére a konyhánkban. Nem érdemes ezen dühöngeni, inkább gondoljunk arra, hogy noha a popcorn rendkívül népszerű a mozilátogatók körében, nem tartozik a legegészségesebb ételek közé: extra magas a zsírtartalma és rengeteg ízfokozót tartalmaz.

Mivel az összes popcorn ugyanúgy készül – a kukoricaszemeket hevítik, amik a keletkező gőz hatására kipattannak –, a titok az ízesítésben rejlik. Valójában olyan összetevőket használnak, amelyek nincsenek a kamránkban, és ez nem véletlen. Nem biztos, hogy jó tudni, milyen anyagokat adnak a kukoricához. Két fő komponense egy flavacol nevű anyag, illetve a vajas ízt adó anyag.

A flavacol lényegében egy nagyon finom só, némi színezékkel keverve, amit a pattogtatás közben adnak a kukoricához. Ebből fakad a popcorn jellegzetes sárgás színe is. A vajas összetevőnek semmi köze nincs a hagyományos vajhoz. Általában hidrogénezett szójaolajat (vagyis transzzsírsavat) tartalmaz, színezőanyagokat, egy olyan vegyületet, ami növeli a termék eltarthatóságát. Ezenkívül adnak még hozzá habzásgátlót és vajas aromát, ami a vaj ízét utánozza.

A mozis popcorn zsírtartalma extra magas, ráadásul rengeteg ízfokozót tartalmaz /Fotó: Shutterstock
A mozis popcorn zsírtartalma extra magas, ráadásul rengeteg ízfokozót tartalmaz /Fotó: Shutterstock

ÉS MÉG HIZLAL IS...

Ha a rossz zsírok, amik az egekbe emelik a koleszterinszintet és a mesterséges anyagok nem riasztanak el attól, hogy egy nagy vödör popcornt szorongatva bámuljuk a mozivásznat, gondoljunk a plusz kalóriákra! A vajas ízesítőanyag az igazi vajnál is több kalóriát tartalmaz, és ebben még nincs benne maga a pattogatott kukorica, amiből egy nagyobb kiszerelés akár 1000 kalória is lehet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.