Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Érdekességek

Kenyérlepényből isteni desszert - a palacsinta története

Kik sütöttek először palacsintát és mivel töltötték meg a kedvenc desszertünket? Hogyan készül a tésztája a világ különböző országaiban, és ki írt róla először magyar szakácskönyvben? Jöjjön a palacsinta története.

A palacsintát még egyfajta kenyérlepényként tartották számon a régi rómaiak, de már akkor is tudták, hogy megtöltve az igaz. Bár manapság az édes verziója a népszerűbb, akkoriban hússal és zöldségekkel pakolták meg a vastagabb, inkább lepényre emlékeztető tésztát. A palacsintát lisztből, vízből és sóból állították össze, és bronzból készült pajzsokon sütötték ki.

A római hadsereg előrenyomulásával a palacsinta egyre népszerűbb lett a német, a francia és az angol területeken is. Egy, az 1430-as évekből származó, francia írásban szerepelt először az palacsinta alaprecept, míg magyar nyelven az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsa írt a kedvenc desszertünkről a XVI. században. Ekkoriban már tojás is került a palacsintatésztába, a sütéshez pedig zsírt használtak.

Az évszázadok alatt minden ország kifejlesztette a saját, ideális receptjét. Az angolok gyakran bolondítják meg a tésztát egy kis világos sörrel, a németek élesztőt és sok tojást használnak hozzá. A magyar palacsinta leginkább a francia crêpehez hasonlítható, csak mi felgöngyölve, ők pedig összehajtogatva fogyasztják. Az oroszok kisebb méretű korongokat készítenek, és liszt helyett búzakorpát használnak, melyhez élesztőt is tesznek. Kínában is népszerű a palacsinta. Ott azonban a sütéshez nem használnak semmilyen zsírt, vagy olajat. A kisütött tésztát uborkával, újhagymával, és pekingi kacsa darabjaival töltik meg.

Hortobágyi húsos palacsinta >>>

HÁZI GUNDEL PALACSINTA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.