Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A bizarr ételek kategóriájában bizonyára dobogós lenne az a konzerv, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy elviselhetetlenül büdös. Talán már sokan kitalálták, hogy a svéd halkonzervről, a surströmmingről van szó, amely fermentált heringből készül.

A halkonzerv Balti-tengeri heringet tartalmaz, amit speciális módszerrel savanyítanak. A fermentálási eljárás során a halat sós vízben erjesztik, amely lebontja a halban található fehérjéket, ezáltal alakul ki az étel elviselhetetlen szaga. A savanyítás következtében természetesen különféle gázok is keletkeznek, ezért nem ritka, hogy a konzervek kissé puffadtak.

savanyított hering
A savanyított hering szaga szinte elviselhetetlen
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért olyan büdös a halkonzerv

A surströmming hagyománya évezredekre nyúlik vissza Svédországban, elkészítésének első lépése, hogy a friss heringet sós vízbe áztatják, ezután lezárt hordókban érlelik hetekig. Ez a fermentáció akkor sem ér véget, miután konzervbe kerül a hal, ugyanis az erjedési folyamat egészen a felbontásig folytatódik. Ettől van a savanyított heringnek az a jellegzetes erős íze és kellemetlen szaga – írja a termeszeti.hu

Egyszer ezt is meg kell kóstolni

Az orrfacsaró bűz miatt nem árt, ha előregondolkodunk, és nem a lakásban, hanem a szabadban bontjuk ki a konzervet. Erről az interneten is számos vicces videót találhatunk, ahogyan az emberek belekóstolnak ebbe a bizarr ételbe. Természetesen az egyik volt kollégánk sem hagyta ki ezt a felejthetetlen élményt, ahogyan azt megírta, a kóstolásnál két iskola létezik: az igazán kemények önmagában, érzéki élvezettel falatozzák a kicsit puha, de határozottan halállagú halat, a hagyományőrzők viszont csomagolnak hozzá köretet, kést, villát. Tehát nem az a cél, hogy minél hamarabb legyűrjék, a svédeknél ez szociális program, megadják a módját: főtt krumplit, újhagymát, tejfölt (creme fraiche) és svéd lepénykenyeret fogyasztanak hozzá. De, hogyan vélekedett erről a volt kollégánk? „Kóstolásnál némi poshadt pezsgősség öleli körbe a diszkréten sós halhúst, de ami megmarad, az az, hogy a hering igen kellemetlenül és savanyúan bugyborékol a nyelvvel találkozva.”

SZAVAZÁS

Te megkóstolnád a savanyított heringet?

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.