Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A bizarr ételek kategóriájában bizonyára dobogós lenne az a konzerv, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy elviselhetetlenül büdös. Talán már sokan kitalálták, hogy a svéd halkonzervről, a surströmmingről van szó, amely fermentált heringből készül.

A halkonzerv Balti-tengeri heringet tartalmaz, amit speciális módszerrel savanyítanak. A fermentálási eljárás során a halat sós vízben erjesztik, amely lebontja a halban található fehérjéket, ezáltal alakul ki az étel elviselhetetlen szaga. A savanyítás következtében természetesen különféle gázok is keletkeznek, ezért nem ritka, hogy a konzervek kissé puffadtak.

savanyított hering
A savanyított hering szaga szinte elviselhetetlen
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért olyan büdös a halkonzerv

A surströmming hagyománya évezredekre nyúlik vissza Svédországban, elkészítésének első lépése, hogy a friss heringet sós vízbe áztatják, ezután lezárt hordókban érlelik hetekig. Ez a fermentáció akkor sem ér véget, miután konzervbe kerül a hal, ugyanis az erjedési folyamat egészen a felbontásig folytatódik. Ettől van a savanyított heringnek az a jellegzetes erős íze és kellemetlen szaga – írja a termeszeti.hu

Egyszer ezt is meg kell kóstolni

Az orrfacsaró bűz miatt nem árt, ha előregondolkodunk, és nem a lakásban, hanem a szabadban bontjuk ki a konzervet. Erről az interneten is számos vicces videót találhatunk, ahogyan az emberek belekóstolnak ebbe a bizarr ételbe. Természetesen az egyik volt kollégánk sem hagyta ki ezt a felejthetetlen élményt, ahogyan azt megírta, a kóstolásnál két iskola létezik: az igazán kemények önmagában, érzéki élvezettel falatozzák a kicsit puha, de határozottan halállagú halat, a hagyományőrzők viszont csomagolnak hozzá köretet, kést, villát. Tehát nem az a cél, hogy minél hamarabb legyűrjék, a svédeknél ez szociális program, megadják a módját: főtt krumplit, újhagymát, tejfölt (creme fraiche) és svéd lepénykenyeret fogyasztanak hozzá. De, hogyan vélekedett erről a volt kollégánk? „Kóstolásnál némi poshadt pezsgősség öleli körbe a diszkréten sós halhúst, de ami megmarad, az az, hogy a hering igen kellemetlenül és savanyúan bugyborékol a nyelvvel találkozva.”

SZAVAZÁS

Te megkóstolnád a savanyított heringet?

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.