Sokan nemcsak azért járnak Ikeába, hogy berendezzék az otthonukat, hanem csábító a bútoráruház éttermében kapható svéd húsgolyó is. A népszerű Ikea specialitáshoz azonban most nem lehet hozzájutni, miután a koronavírus-járvány miatt bezártak az üzletek. Ám az áruházláncnak köszönhetően nem maradunk húsgolyó nélkül. A cég ugyanis olyat tett, amit nagyon ritkán szoktak: megosztotta titkos receptjét.
A vállalat sajtósa Nagy-Britanniában a bútorokhoz csatolt összeszerelési útmutatóhoz hasonlóan elküldte a lapoknak a húsgolyó receptjét és elkészítési módját.
- Tudjuk, hogy sokaknak hiányzik a húsgombócunk, ezért tettük közé a receptet, amelynek segítségével könnyen beszerezhető alapanyagokból otthon is elkészíthetik az emberek a húsgolyót - idézték brit lapok Lorena Lourido, a Ikea élelmezési osztályának munkatársát.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
500 g darált marhahús
250 g darált sertéshús
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
100 g zsemlemorzsa
1 db tojás
5 evőkanál tej
só
bors
A szószhoz:
olaj
40 g vaj
40 g liszt
150 ml zöldségleves alaplé
150 ml marhahúsleves alaplé
150 ml tejszín
2 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál Dijon mustárt
Elkészítés:
A kétféle darált húst összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és összedolgozzuk.
Majd hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át.
Egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd amikor forró, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük.
Amikor megbarnul, egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük és 180 ° C-os sütőben további 30 percig sütjük.
A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle alaplét és tovább keverjük.
Ezután beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ennyi, a húsgolyókat már tálalhatod is a szósszal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.