Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Prosecco - nem csak pastához! Egyszerűen elcsábít, eláruljuk, miért!

proseco
Jónéhány országban egyáltalán nem ritka már délben egy-egy pohár bort fogyasztani, az olaszok pedig kimondottan előnyben részesítik azok pezsgő változatait, azaz a „vini spumanti”-t. Legkedveltebb pezsgőjük kétségkívül a Prosecco, amit az utóbbi években világszerte is egyre többen megkedveltek

Prosecco ebédre?

Az olaszok legkedveltebb pezsgője tehát a Prosecco, amit az utóbbi években világszerte is egyre többen megkedveltek. Fontos, hogy ez egy eredetvédett ital, kizárólag az olaszországi Veneto régióból származhat és csakis Gléra szőlőből készülhet. (A Gléra régi neve Prosecco volt, innen származik az ital neve.) Ennek eredetét és minőségét a DOC és DOCG cimkék igazolják.
 

Bor + szénsav = ?

Mindenek előtt rakjunk gyorsan rendet a buborékos borok területén. Először is, ha a bort szódával engedjük fel, az fröccs (kis, nagy, hosszú lépés vagy házmester) lesz. Az olaszok ezt a műveletet elintézik az összefoglaló, és német filmirodalomból is jól ismert "Spritz" elnevezéssel. Biztosan ittatok már Aperol Spritz-et, Hugo Spritz-et.

A pezsgő, amelynek magyar elnevezését magának Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, a bor egy második, hozzáadott cukor és élesztő hatására végbemenő erjedéséből készül, és így lesz természetes úton szénsavas. A magyar vendéglátó szakirodalom habzóbort és gyöngyözőbort is említ attól függően, hogy milyen típusúak a buborékok és hogyan kerültek bele (mesterségesen hozzáadva avagy erjedéssel), de ezekkel a típusú italokkal itthon szinte alig találkozhatunk.
 

Buborékos borok

Olaszországban azonban igen népszerűek ezek a buborékos borok, a "vini frizzanti" (nagyobb buborékokkal) és a "vini spumanti" (sok, apró, gyöngyöző buborékkal). A fő különbséget a palackban uralkodó nyomás adja. A híres “gyöngyözőborok” pedig természetesen eredettvédett területről származó szőlőből készülnek (pl. a leghíresebb francia Champagne, vagy éppen az olasz Prosecco, Asti..). Nyilvánvalóan a pezsgőn sokat drágít, ha palackban érlelik (pl. champagne) szemben a charmat módszerrel, amely egy tartályos érlelést jelent, így egy olcsóbb előállítási költséget is, és könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilágot. Olaszországban nagy örömünkre nincs nagy felhajtás, ha kérünk egy pohár proseccot, a legtöbb helyen prosecco-csapból engedik a poharunkba.

Hogyan fogyasszunk proseccot?

A hétköznapi gasztronómiában a Prosecco megjelenése könnyed és egyszerű, egy olasz tésztával tökéletes párt alkotnak. A legfontosabb tanácsunk, hogy a tésztához kitűnő minőségű alapanyagokat használjunk, és mindent frissen készítsünk el. Egy tésztaételt minden évszakban könnyű ebédként is elfogyaszthatunk. Szívből ajánlunk hozzá egy pohár proseccot, és biztosan minden ízlelőbimbónkat elkényeztetve állhatunk fel az asztaltól.

Egészségetekre!
 

Fotó: The Food Clinic
Fotó: The Food Clinic


 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.