Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Érdekességek

Csirkeleves, haggis és gyümölcskenyér: a Burns-vacsora menüsora, avagy a skót Petőfi születésnapjának ünnepi lakomája

A Burns-vacsora menüsora, avagy a skót Petőfi születésnapjának ünnepi lakomája
A skótok minden év január 25-én evéssel-ivással és versekkel emlékeznek meg legnagyobb nemzeti költőjük Robert Burns születésnapjáról, bárhol éljenek is a világban. Tudj meg mindent a dudaszóval kísért szertartásos Burns-vacsoráról, ha neked is kedvenced a skót Petőfi!

Először is szögezzük le, hogy a skótok egyáltalán nem olyan zsugoriak és savanyúak, mint a viccekben. Tény, hogy a generációk sorát sújtó szegénység megtanította őket a takarékosságra, de ettől még nagyon szeretnek ünnepelni. Edinburghban zajlik Európa legkülönlegesebb újévi fesztiválja, a viking gyökerű Hogmanay, de számos más fesztivált is tartanak. Burns születésnapja a második legjelentősebb ünnepük (a legfontosabb a védőszentjük, Szent András napja).

A Robert Burns (1759–1796) tiszteletére tartott zenés vacsoráknak pontos forgatókönyve van. A skótok erre az alkalomra nemzeti viseletbe öltöznek, és még a külföldi vendégeknek is illik legalább egy kockás nyakkendőt vagy sálat viselni.

Az ünnepség és a menü

Az est egy skót dudás játékával kezdődik, majd a házigazda köszönti a vendégeket és skót nyelven elmondja Burns Selkirki asztali áldás című versét. Ezt sok angol sem érti, mi Weöres Sándor fordításában idézzük:

„Ennek, ki dús: megárt a hús;
amaz ennék, de nincsen.
Nekünk jut is, meg bírjuk is,
legyen áldott az Isten.”

Ezután felszolgálják a tradicionális kakas- vagy csirkelevest.

Skót csirkeleves (Cock-a-leekie) >>>


A leves és némi whisky elfogyasztása után dudaszó kíséretében ezüsttálcán behozzák a haggis nevű főfogást, amelyet a társaság felállva üdvözöl, egy jeles vendég pedig elszavalja Burnstől A gömböchöz írott ódát. Hajnal Anna fordításában így kezdődik:

„Ó víg, napképű csemege,

minden hurkák nagyfőnöke,

népünk fölött trónolva, te,

zsír, bél, pacal,

méltón vajon elzenghet-e

az ima-dal?”

Haggis

A haggis a skót nemzeti étel. Külső megjelenése a mi disznósajtunkra, íze a májas hurkára emlékeztet, de birkából készül – a juh finomra vagdalt belsőségeit hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkeverve a bendőjébe töltik, majd megfőzik. Állítólag szavalat közben azért szúrják le teátrálisan az odakészített tőrrel, mert a skót mondák szerint a haggis egy nehezen elejthető vad volt. A felvágott gömböcöt krumplival és karórépával körítve tálalják.

Haggis recept >>>

Vacsora közben az ünneplők szaporán töltögetnek a jóféle skót whiskykből és szellemes pohárköszöntők, valamint a halhatatlan bárdra emlékező beszéd is elhangzanak.

Ezeket a desszert követi, amely lehet gyümölcskenyér (Dundee cake),

de jellegtelen, teába mártogatható skót vajas keksz (shortbread) is.

Shortbread receptek >>>

Miután a meghívott előadók és a vendégek kifogytak a Burns-versekből, a társaság harsányan elénekli a világszerte ismert Auld lang syne-t (magyarul Haj-hajdanán címmel ismerheted Weöres Sándor tolmácsolásában), aztán szétszéled.

Olvass többet a skót konyháról >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.