Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Tojásos nokedli fejes salátával
Érdekességek

Szarvaspéniszből készült tatár az étlapon: ez a világ legjobb étterme

Ismét a koppenhágai Noma lett a világ legjobb étterme, a gasztronómia Oscar-díjának tartott a világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) ranglistáján az első helyre került. A koppenhágai vendéglátóhely nem éppen hétköznapi finomságokkal várja vendégeit, ám ennek ellenére nagyon kapós.

A második helyre is egy koppenhágai étterem, a Geraniumot rangsoroltak, míg a harmadik a spanyolországi Asador Etxebarri lett, amely séfjének, Victor Arguinzoniznak ítélték oda a pályatársai a legjobb séfnek járó díjat. A negyedik helyen a limai Central végzett, amely a legjobb dél-amerikai étterem lett. Pía León, az étterem egyik séfje nyerte el a világ legjobb női séfjének járó díjat.

Idén a koronavírus-világjárvány miatt egy év kihagyás után ítélték oda a gasztronómiai elismeréseket, amelyekről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntenek világszerte. 2019-ben a szervezők új szabályt hirdettek meg, amely értelmében nem választhatók meg a ranglistára azok az éttermek, amelyek az előző években elnyerték a világ 50 legjobb étterme címet.

Nekik létrehozták a Best of the Best kategóriát. A három Michelin-csillagos koppenhágai Noma - René Redzepi vendéglője - ugyan már négy alkalommal szerepelt az élen, ám 2016-ban bezárt, majd két év múlva új helyen nyílt meg a dán fővárosban. Az étteremet leginkább az teszi különlegessé, hogy mint az a nevéből is érzékelhető, a gasztro "nomád" vonalán mozognak.

A három Michelin-csillagos étterem olyan extrém fogásokkal várja vendégeit, mint a sült kacsa, aminek a szárnyán teljes egészében maghagyják a tollakat, de a szarvaspéniszből készült tatár kaviárral a tetején, és a medvehússal töltött gombócok is igen népszerűek. A kóstolás nem egyszerű, hiszen ha el is jutunk Koppenhágába, annyi a foglalás, hogy szinte lehetetlen bejutni.

A ranglistán az első tíz között van még egy spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar az ötödik helyen. A hatodik helyre a stockholmi Frantzén került. A perui főváros egy másik étterme a Maido lett a hetedik, míg a szingapúri Odette a nyolcadik. A kilencedik helyen a mexikóvárosi Pujol áll, amely Észak-Amerika legjobb étterme lett. A tizedik helyen a hongkongi Chairman végzett.

A Vendégszeretet Művészete elismerést a bécsi Steirereck kapta, amely a ranglista 12. helyére került. A chilei Boragó, a ranglista 38. helyezettje kapta a fenntartható étterem díjat, mivel kizárólag saját biofarmjának terményeivel és helyi termékekkel dolgozik. Afrika legjobb étterme a dél-afrikai Woflgat lett.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré. Az ideit kedd este rendezték Antwerpenben.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.