Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Érdekességek

A szupermarketek Mekkája: amiért érdemes télen is Görögországba menned!

piac, Görögország
Nemrégiben sikerült hosszabb időt eltöltenem Görögországban, és meglepően kellemes érzés volt a csodás természeti adottságokon kívül a sok félbehagyott építkezés mellett egy kis nyugati luxust is látni végre. A 80-as évek végén jártam ott utoljára hosszabb időre, és akkoriban nem igazán voltam feldobva az infrastruktúra – az utak, házak, boltok - fejlettségétől (nyilván akkoriban még inkább az alacsony kategóriájú szálláshelyek jöhettek csak szóba).
Élj úgy, mint a helyiek!

Az airbnb-nek köszönhetően azonban most egy gyönyörű helyen lakhattunk viszonylag jó, téliesített áron. A kertben szedtük a friss citromot a reggeli teánkhoz. El voltam ragadtatva, hogy mennyire gondozottak a tengerpartok, az autópálya kivilágítva, mindenütt pálmák, platánok, parkok.

Így készíts citromdzsemet! >>>

A kertben citrom- és narancsfák, így nem kellett messzire menni értük
A kertben citrom- és narancsfák, így nem kellett messzire menni értük
Amiben nem fogsz csalódni: a görög ételek és italok

Ami persze most is külön figyelmet kapott részemről, az a gasztronómia volt. Az üzletekben óriási a választék. Nyilvánvalóan a spenót-feta duó sem véletlenül oly népszerű errefelé, mert számolatlan fajta tejterméket tartanak mindenütt, a friss zöldlevelűekről meg ne is beszéljünk, mert időnként fogalmam sem volt róla, hogy mit látok - mint kiderült: krétai salátát, vadsóskát, céklalevelet is.

Krétai muszaka receptünket itt találod! >>>

A tél kellős közepén hatalmas élmény volt ennyi friss zöldséget látni. Beazonosítani őket már nem volt annyira könnyű feladat.
A tél kellős közepén hatalmas élmény volt ennyi friss zöldséget látni. Beazonosítani őket már nem volt annyira könnyű feladat.
A Tzatziki-titok!

A tzatzikihez például hosszasan silabizáltam a joghurtnak tűnő feliratokat, mire a pultos egyből közölte, hogy csak egy bizonyos fajta joghurtból lehet tzatzikit készíteni, mert a többi vizes lesz (milyen hasznos ezt is tudni, és nem csodálkozni itthon, hogy miért nem sikerül ez a pofonegyszerű saláta!).

Tzatziki receptjeinket itt találod! >>>

A kedvenc tengerparti szupermarketem kétszintes, még mosdó is van benne, és kis mérete ellenére itt tényleg minden kapható
A kedvenc tengerparti szupermarketem kétszintes, még mosdó is van benne, és kis mérete ellenére itt tényleg minden kapható
a metaxa család

Mivel egy eléggé kihalt tengerparti városban voltunk, nem igazán hódolhattam koktél-szürcsölgetési szenvedélyemnek. Nálam az ouzo (görög ánizspálinka – itt olvashattatok róla) nem igazán játszik, ezért inkább a másik görög hírességet, a Metaxát vizsgáltam meg közelebbről. Ellátogattam az Athénban lévő gyárba, ahol ámulattal hallgattam a családi történetet és ennek a különleges italnak a keletkezését. Spyros Metaxa 1888-ban alapította első gyárát. Görögországban csupán egy-két cég található, amely a mai napig fennáll azokból az időkből, így emiatt is izgalmas ez a családi történet. Az alapító ősei selyemkereskedők voltak, innen kapták családnevüket. Ehhez később is hűek maradtak, hiszen egy igazán selymes italt sikerült készíteniük.

Ez a mostani gyár bejárata - sok multi cég irodája között található
Ez a mostani gyár bejárata - sok multi cég irodája között található
GYÁRLÁTOGATÁS ATHÉNBAN

A gyár korábban Pireuszban, Athén tengeri kikötőjében volt, de aztán pár tízéve a dédunokák átköltöztették Athén egyik külvárosába, egy nagyobb épületbe. Korábban több helyen is gyártották a Metaxát, ma azonban a teljes mennyiséget itt állítják elő.

Csodálkozva hallgattam, hogy a teljes pincészetet is ideköltöztették, a hatalmas és eredeti hordókkal együtt. Az 1. számú hordó történelmi jelentőségű, mert az az eredeti és legrégebbi, amelyhez csakis és kizárólag a mindenkori cseppmester (jelenleg Constantin Raptis) érhet hozzá – vehet el belőle, vagy elegyíthet benne újabb, érlelt párlatokat. A cseppmester munkája nagyjából olyan, mintha ő lenne az élő receptkönyv. Ő az, aki élő adathordozóként memorizálta a tökéletes íz-összetételt, és így kénytelen minden termést, hordót, aromát saját maga kontrollálni, hogy biztosan megfelelő legyen a kész ital ízvilága. Ezt a nehézséget az okozza, hogy szőlőről lévén szó, nyilván sosincs két egyforma termésű évjárat, tehát nincs pontos receptúra sem.

 Meghatottan érintettem meg az eredeti, 1. számú METAXA hordót
Meghatottan érintettem meg az eredeti, 1. számú METAXA hordót
Cognac vagy brandy? Egyik sem!

Megnézhettem néhány eredeti kitüntentést és igazán régi üveget is. Nagyon tetszett, hogy először konyaknak, majd amikor 1930 körül a Cognac régiót eredetvédett területnek nyilvánították, brandynek nevezték át az italt. Ennek az EU szabályozás vetett véget, így a különleges összetétel és fűszerezés miatt a Metaxa egy kategórián kívüli párlat lett. A receptúra mindennek ellenére semmit sem változott 1888 óta.

Titkos fűszerezés

Valójában van benne egy cognac/brandy rész, amely több évig, tölgyfahordókban érlelt borpárlatokat jelent, egy Szamosz szigetéről származó muskotályos bor, amely az édeskés ízt adja, és egy különleges, titkos fűszerezés. Ennek egyik része véletlenségből már nyilvánosságra került, és azóta nem is tagadják: ez a rózsaszirom, amelyet májusban egy speciális termőhelyről szereznek be, és mintegy 2 évig érlelve készítenek belőle esszenciát az ízesítéshez.

Ezek a legrégebbi üvegek,
Ezek a legrégebbi üvegek,
Így kóstold meg!

A Metaxát digesztifként fogyasztják. Ha az alapokkal kezdenétek, kóstoljatok meg egy Metaxa Sungingert vagy egy grogot. Az itteni, görög szomszédom elárulta, hogy ő a marha-steak-et is Metaxával pácolja 24 órán át, és isteni lesz tőle a hús. Sütemények sütéséhez végképp páratlan, mert az alkohol elpárolgásával egy aszús-mazsolás ízt ad, amely szinte már parfüm-szerűen illatos. Apropó parfümök: készülnek a Metaxánál különleges párlatok is, például az Angyalok kincse (Angels’ Treasure) vagy az AEN. Ezek alapjai már akár 30 évet is töltöttek hordóban, és igazán különlegességnek számítanak.

Kilátás a Metaxa gyárból - hófödte hegycsúcsokkal
Kilátás a Metaxa gyárból - hófödte hegycsúcsokkal
Ki ne hagyd a görög cukrászdákat!

Ha már az édes témánál tartunk: a görög cukrászdák párjukat ritkítják! Én ezt nem is gondoltam. Ha sikerül túllépnünk a török eredetű baklaván, és a hagyományosan görög joghurt-méz-dió trión, igazán feledhetetlen, krémes, habos süteményekbe futhatunk! Persze könnyű dolog ez itt, ahol még a sima tej dobozát is háromszor meg kellett néznem, hogy biztosan csak egyszerű tehéntejet iszom-e, ugyanis valami fantasztikusan zamatos, tejszínes íze volt!

A melomakarona igen kedvelt görög karácsonyi sütemény, gyömbérrel, mézzel és fűszerekkel készül. Én bizony még napokkal a visszaérkezésünk után is ezt eszem a kávémhoz
A melomakarona igen kedvelt görög karácsonyi sütemény, gyömbérrel, mézzel és fűszerekkel készül. Én bizony még napokkal a visszaérkezésünk után is ezt eszem a kávémhoz

Kalandra fel, ha utaztok, kóstoljátok meg a helyi specialitásokat, ha otthon vagytok, akkor pedig fedezzetek fel a barátokkal új helyeket, ízeket! Írjátok meg nekünk kedvenceiteket!

Szerzőnk, Erdélyi Csilla írásait itt olvashatod tovább >>>
Téli italok a forralt boron túl! >>>
Emeljük poharunkat! Melyik italt, milyen poharból fogyaszd? Itt a válasz! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.