Vitathatatlan, hogy a közösségi médián alakuló csoportok sokat segítenek abban, hogy csökkentsük a bezártság miatt érzett szorongást. Egy ilyen csoportban egymást inspirálva mutathatjuk meg, hogyan ehetünk jót akkor is, ha a négy fal közé szorultunk, ráadásul nem kell, hogy ez anyagi csőd legyen (a mindmegette.hu Olcsó, laktató ételek – Főzz a Mindmegettével nevű csoportjába itt tudsz csatlakozni).
Akik azonban ennél is többre vágynak, és hiányolják az éttermeket, azok emelhetik a tétet: a karanténnak köszönhetően ugyanis a világhírű éttermek is kénytelenek voltak bezárni. A Michelin-csillagos és egyéb elismerések tömkelegét birtokló séfek pedig szintén a négy fal közé szorultak, azonban mivel a főzés a szenvedélyük, és mindnyájan fontosnak tartják, hogy másoknak is tippeket és ötleteket adjanak, a közösségi média csatornáit kihasználva osztogatnak tanácsokat és recepteket lelkes követőiknek. Így tesz Massimo Bottura, Thomas Keller, Dani García és Anne Sophie Pic is, ráadásul a sor folyamatosan bővül!
A közösségi médián közzétett videók által így most már nemcsak néhány kiváltságos szakácstanonc, hanem minden gasztronómia iránt érdeklődő bepillantást nyerhet a legnagyobbak konyhájába.
A világ talán legjobb séfje, Massimo Bottura (aki eredetileg jogásznak készült) több kezdeményezéssel is bekerült már a hírekbe, már azon túl, hogy modenai étterme a világ egyik legjobbja. Az olimpiai játékok idején a szegényeknek főző szakács amikor csak teheti, jótékonykodik. A koronavírus-járvány ideje alatt pedig jelenleg otthonában főz a családjának. Lányának jutott eszébe, hogy édesapja követőivel is megoszthatnák az estéről estére asztalra kerülő fogások receptjeit. A mester mindennap este 8-kor jelentkezik be az Instagram-oldalán. Tiramisu-, pizza- és halrecepteket is láthatunk a KitchenQuarantine névre keresztelt videósorozatban.
Thomas Keller amerikai séf Small Farms. Big Hearts címen indított videosorozatot szintén az Instagramon. Alapételek receptjeit mutatja be lépésről lépésre, miközben az amerikai vendéglátóipar helyzetéért harcol, amit a járvány mellett a biztosítók hozzáállása is tovább nehezít. Dani Garcia három Michelin-csillagos spanyol séf is az egészen populáris receptektől kezdve az igazi gourmet fogások elkészítésééig mindent megmutat profilján. De érdemes rápillantani Ferran Adrià twitter-oldalára, vagy éppen a világ talán legismertebb francia séfnőjének, Anne Sophie Picnek Instagramjára.
Ezeket a videókat még akkor is érdemes nézni, ha az ember nem tud olaszul, angolul vagy spanyolul, hiszen a technikák jól láthatók, és már akkor gazdagabbak lehetünk, ha néhány dolgot be tudunk építeni mindennapi főzőgyakorlatunkba. Meg egyébként is, mindig jó látni embereket, akik a szenvedélyüknek élnek, és csillogó szemekkel mesélnek erről...
PÉKSULI SZABIVAL: ÍGY KÉSZÍTS OTTHON HATMAGOS KOVÁSZOLT KENYERET!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.