Mivel a gyomorfekély esetén javasolt étrend tartósan kímélő jellegű, kerülni kell a durva rostokat (apró magvak, héjak) és az erős fűszereket (bors, csípős paprika, fokhagyma, vöröshagyma).
Görcsös fájdalom esetén a diétás megszorítások szigorúbbak. Görcsös állapot esetén az étrend folyékony-pépes változata ajánlott. Ilyenkor gyakrabban kell enni, és kortyonként inni. Tejsodó, madártej, híg tejbedara, lágy tojás, babapiskóta és keksz fogyasztható. Az étrend bővítéseként finomra darált hús, burgonyapüré, átpasszírozott és tejjel kevert főzelékek (elsősorban sárgarépa, tök, burgonya, paraj, zöldbab) adhatók.
Nyugalmi időszakban szabadabban lehet étkezni, de ez nem azt jelenti, hogy mindent lehet enni. Panaszmentes időszakban az étkezések gyakorisága 4-5 alkalomra csökkenthető, de főétkezést kihagyni nem ajánlott. (A panaszok kiújulására őszi-tavaszi időszakokban lehet számítani.)
A felszaporodott gyomorsav okoz leggyakrabban gyomorégést és görcsös fájdalmat a fekélybetegségben. Ezért fontos, hogy olyan élelmiszereket használjunk, amelyek közömbösítik a savas hatást. A folyadékok csak 10-20 percig tartózkodnak a gyomorban, ezért savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül, míg a fehérjék (tej, túró, sajtok, tojás, húsok) szintén rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, és fokozzák a savelválasztást. A zsiradékok jól kötik a savat, hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban és csökkentik is a gyomorsav-termelést. Elsősorban a növényi zsiradékok (olaj, margarin, dió, mogyoró) és a vaj fogyasztása javasolt. A szénhidrátok közül a keményítőket - kenyér, péksütemények, keksz, babapiskóta, rizs, tészta, burgonya - ajánljuk, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők és nem serkentik a savelválasztást. A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani. Főzelékek habarására, levesek, mártások dúsítására használható a tejföl és a tejszín.
Gyomorsavhiány esetén fogyaszthatók a savanyúságok, savanyított tejtermékek (joghurt, kefir), paradicsom, gyümölcsleves, limonádé, citrom. Tartózkodni kell a jégbehűtött és a túl forró ételtől, italtól.
Kerülni kell a pörzsanyagokat tartalmazó sülteket (rántott hús, bő zsiradékban sült vagdalt), és a füstölt pácolt készítményeket, az izgató hatású fűszereket. A sok cukrot tartalmazó italok és élelmiszerek (lekvár, dzsem, méz, szénsavas üdítőitalok) súlyosbíthatják a gyomorpanaszokat. Az élvezeti cikkek – alkohol, feketekávé, dohányzás – a gyomornyálkahártya izgatása miatt fájdalmat okozhatnak. A gyengére főzött hagyományos tea és a gyógyteák fogyaszthatók.
Súlyos gyomorfekély esetén előfordul, hogy a gyomor felét, kétharmadát műtétileg el kell távolítani. Ilyenkor a gyomorcsonk befogadó képessége egyszerre csak kis adagok fogyasztását teszi lehetővé, ezért itt is fontos a gyakori étkezés. A túlságosan gyors gyomorürülés panaszokat okozhat: ezt nevezik Dumping-szindrómának. Tünetei: verejtékezés, remegés, gyengeség, éhségérzet. Előfordulhat, hogy szükségessé válik az ételfogások felcserélése, azaz először kell fogyasztani a második fogást, és csak ezután a levest vagy más folyadékot.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockára, a karalábét és a zellert vékony cikkekre vágjuk, a kelkáposztát egy darabban hagyjuk.
2. A felforrósított olajon megfuttatjuk az összedarabolt zöldséget, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felengedjük a kockából készített levessel. Beletesszük kelkáposztát, megsózzuk, és az egészet addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Majd dobjuk ki belőle a karalábét, zellert és a kelkáposztát. (A „jó emésztésű” családtagok elfogyaszthatják a főtt karalábét, zellert és kelkáposztát is.)
3. A sárga- és a fehérrépát a zöldséglével össszeturmixoljuk, és behabarjuk a tejszínnel elkevert liszttel. Tálaláskor külön tálkában kínáljuk hozzá a kiskockára vágott, és szárazon megpirított zsemlekockát.
Energiatartalom: 757 kJ/181 kcal
Zsír: 10,1 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A sertéshúst (de lehet filézett pulykacomb is) ledaráljuk, és összedolgozzuk a vízbe előáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással, sóval és a fűszerekkel.
2. Olajjal megkent tepsibe, hosszúkás formára alakítjuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és 2 C-fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük . Formázhatjuk pogácsának is, ilyenkor a sütési idő 5-10 perccel rövidebb.
Energiatartalom: 978 kJ/234 kcal
Zsír: 11,7 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A megtisztított zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, és annyi enyhén sós, meleg vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha a zöldbab megfőtt, paradicsompasszírozón áttörjük.
2. Az olajból és a lisztből világos, zsemleszíntű rántást készítünk, melyet finomra vágott petrezselyemmel és a csipetnyi fűszerpaprikával ízesítünk. A főzeléket a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Végül behabarjuk a tejszínnel, és melegen tálaljuk.
3. Készíthetjük csak habarással is. Ilyenkor a tejszínt elkeverjük a liszttel, a főzőléhez fokozatosan hozzászoktatjuk, majd besűrítjük a főzeléket. Összeforralás után, kicsit kihűlve, de melegen tálaljuk.
Energia: 1306 kJ/312 kcal
Zsír: 15,8 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A karajszeleteket kiverjük, kicsit megsózzuk, félretesszük.
2. A töltelékhez összedolgozzuk a vízbe előáztatott és kinyomkodott zsemlét a tojással, a májkrémmel, a majoránnával, a petrezselyemmel, kevés sóval. Négy részre osztjuk, és a kivert karajszeletekre halmozzuk, felgöngyöljük, és hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük.
3. A tekercseket olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és a tetejüket is megkenjük olajjal. Alufóliával lefedjük, és 200 C-fokra előmelegített sütőben először a karajt megpároljuk, majd a fóliát eltávolítva addig sütjük, amíg a hús rózsaszínűvé válik.
Energiatartalom: 1141 kJ/273 kcal
Zsír: 13 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A túrókrémhez a túrót villával jól összetörjük, elkeverjük a tejföllel és a tojássárgájával. A cukorral, a vaníliás cukorral és a mazsolával ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lazán a krémhez keverjük.
2. A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kiszedjük a vajra. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a túrókrémmel. Egy tepsit kizsírozunk, kibéleljük a réteslap felével. Ráhelyezzük a túróval összekevert cérnametéltet, majd befedjük a maradék réteslappal. A maradék felolvasztott zsírral megkenjük a tetejét, és 200 C-fokra előmelegített sütőben 25-30 percig összesütjük. Melegen kockára vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Energiatartalom: 3474 kJ/831 kcal
Zsír: 30,3 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A megmosott rizst csipetnyi sóval, és annyi vízzel, ami éppen ellepi, feltesszük lassú tűzön főni. Ha a rizs a vizet felitta, felengedjük fél liternyi forró tejjel, és tovább főzzük. Az elfőtt tejet fokozatosan pótoljuk. Mikor már majdnem megfőtt a rizs, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliáscukrot és 5 dkg cukrot, és ezzel készre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
2. A tojások sárgáját a maradék cukorral kikeverjük, és a kihűlt rizshez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a rizzsel összekeverjük.
3. Egy kerek, karimás tortaformát kikenünk margarinnal. Az őszibarackokat megmossuk, kimagozzuk, felezzük, vagy cikkekre vágjuk. A tortaforma aljára teszünk egy réteg rizst, ráteszünk egy réteg őszibarackot, és úgy rétegezzük tovább, hogy a tetejére is rizs kerüljön.
4. 200 C-fokra előmelegített sütőben jól átsütjük (kb. 30 perc). Ha kész, a tortaforma karimáját levesszük, a felfújtat tálra csúsztatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Energiatartalom: 3077 kJ/735 kcal
Zsír: 18,6 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük.
2. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, majd takaréklángra téve gyöngyözve forralás közben a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatjuk bele. Egy-egy percig mindkét oldalát főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan egy tálba kiszedjük.
3. A kikevert tojássárgákhoz néhány kanál meleg tejet keverünk, majd állandó keverés mellett a tejbe visszaöntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük, és összeforraljuk. Kihűtve, a tetejére helyezett galuskával tálaljuk.
Energiatartalom: 1252 kJ/300 kcal
Zsír: 4,3 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
A megmosott almákat tepsire helyezve, vagy egyenként alufóliába csomagolva, 200 C-fokra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kissé megpirult, héja megrepedt, melegen fogyasztható.
Energiatartalom : 251 kJ/60 kcal
Zsír : 0,8 g
Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.