Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Míg a Távol-Keleten és Afrika túlnyomó részén nagyon ritkán fordul elő, Európában viszonylag sokan szenvednek lisztérzékenységben (nevezik gluténérzékenységnek vagy cöliákiának is). A betegség gyerekeknél a leggyakoribb, de felnőtt korban is jelentkezhet, az érintettek mintegy 70 százaléka nő.

Mivel a tünetek nem mindig egyértelműek, ugyanakkor igen változatosak, nem könnyű felismerni a betegséget. Pedig érdemes, mert hosszú távon nagy bajokat okozhat.

Gluténmentesen kicsit bonyolultabb a táplálkozás
Gluténmentesen kicsit bonyolultabb a táplálkozás

A gluténérzékenység többnyire örökletes, a betegek elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka is lisztérzékeny. Kiváltója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab) megtalálható sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amely a szervezetbe kerülve immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az immunreakció következtében a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhai sérülnek, elpusztulnak, emiatt romlik a tápanyagok felszívódása, ez pedig emésztési zavarhoz vezet. S bár hosszú ideig vita tárgyát képezte, hogy ez a sokakat érintő felszívódási zavar a táplálékérzékenység, az ételallergia, netán az autoimmun betegségek körébe tartozik-e, manapság a szakemberek többnyire az utóbbiba sorolják.

Kukoricaliszttel sok esetben kiválthatjuk a búzalisztet
Kukoricaliszttel sok esetben kiválthatjuk a búzalisztet

Vegyük komolyan a tüneteket!

A legtöbb gluténérzékeny nem is tudja, hogy beteg, mert a leggyakoribb tünetek – hasmenés, puffadás, fogyás – nem mindenkinél okoznak súlyos panaszokat, időnként el is múlhatnak, aztán újra megjelenhetnek. Számos tünet (például a vashiányos vérszegénység, a csontritkulás, az ödéma, a csökkent ellenálló-képesség a fertőzésekkel szemben, a sápadt bőr, a különböző bőrelváltozások) másodlagosan, a tápanyagok felszívódási zavarából adódó hiányállapot következményeként jelentkezik. Pszichés jelek – például kedvetlenség, ingerlékenység – is utalhatnak lisztérzékenységre. És bár a gluténérzékenység egyik klasszikus szindrómája a fogyás, vannak túlsúlyos betegek is.

Az, hogy valakinél mióta tarthat a betegség, szövettani eredményekkel igazolható, a bélbolyhok állapota ugyanis árulkodó lehet. Minél régebben áll fenn a lisztérzékenység, annál valószínűbb, hogy társult betegségek – I. típusú cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, meddőség, rosszindulatú daganatok – is megjelennek. Ezért is mondják, hogy az úgynevezett „csendes”, azaz erőteljes panaszokat nem okozó cöliákia éppen olyan veszélyes, mint a látványos tünetekkel járó forma.

Ma már sokféle liszttel tudjuk pótolni a gluténtartalmú gabonákat
Ma már sokféle liszttel tudjuk pótolni a gluténtartalmú gabonákat

Gyermekkorban az alábbiakra kell nagyon odafigyelni: súlygyarapodási, növekedési zavar, hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom, nagy mennyiségű, zsírfényű széklet (a bélbolyhok károsodásakor ugyanis először a zsírfelszívódás sérül), vashiányos vérszegénység, fogzománc-fejlődési zavar. A gluténérzékeny gyerekek gyakran nyűgösek, figyelmüket nehéz lekötni, fáradékonyak, kimerültek. Minél későbbi életkorban alakul ki a betegség, annál változatosabb, ugyanakkor jelentéktelenebb tünetekben nyilvánul meg.

Életre szóló diéta

Érdemes tehát figyelmeztető jelzésnek venni a visszatérő panaszokat, és gyanú esetén gasztroenterológushoz kell fordulni. A gluténérzékenységet első körben vérvizsgálattal szűrik, és ha ez pozitív, a vékonybélbolyhok állapotának szövettani vizsgálata következik.

Nem egyszerű kiváltani a kenyeret és péksüteményeket, de megoldható
Nem egyszerű kiváltani a kenyeret és péksüteményeket, de megoldható

Amennyiben fény derül a lisztérzékenységre, egész életre szóló diétát kell követni, amit nem szabad abbahagyni, mert a betegség újra pusztítani kezd. Glutén még nyomokban sem juthat az elfogyasztott ételbe, mert – mint már utaltunk rá – a kis mennyiségben, de rendszeresen a szervezetbe került glutén akkor is károsítja a bélbolyhokat, ha nincsenek erős tünetek.

Jó hír azonban, hogy a lisztérzékenység, bár szigorú diétát kíván, jól kezelhető. A bélbolyhok regenerálódása után a tápanyagok újra képesek a felszívódásra, a hiányállapotok megszűnnek. A gyerekek a diéta megkezdése után általában gyorsan növekedésnek, gyarapodásnak indulnak.

Bundázhatunk is, de gluténmentesen
Bundázhatunk is, de gluténmentesen

Mit nem szabad?

A tiltólistán szereplő élelmiszerek a következők:
- Búza, rozs, zab, árpa - és természetesen az ebből készült termékek (őrlemények, korpa, töret, pelyhesített termékek, dara, kuszkusz, bulgur, tönköly, durum, csíra, csíraolaj, keményítőfélék, hidrolizált fehérje, sütőipari térfogatnövelő szer)
- Húskészítmények, konzervek, készételek, félkészételek
- Tejdesszertek, rizs- és szójaitalok, pudingok, fagylaltok, jégkrémek, instant kakaó és kávé, maláta, malátakávé
- Egyes édesipari termékek, csokoládék, kekszek
- Ételízesítők, levesporok, fűszerkeverékek, ketchup, mustár, majonéz, szójaszósz, adalékanyagok
- Sör, whisky, vodka, gin
- Táplálék-kiegészítők, fogyókúrás italok, egyes gyógyszerek

Zöldségek és natúr húsok, halak bármikor jöhetnek, mert gluténmentesek
Zöldségek és natúr húsok, halak bármikor jöhetnek, mert gluténmentesek

Mit szabad?

Vásárláskor nem elegendő, ha csak a termék címkéjét tanulmányozzuk, mert az élelmiszerek a gyártás során szennyeződhetnek gliadint tartalmazó összetevőkkel. Megnehezíti a tájékozódást az is, hogy a gyártók nem minden esetben tüntetik fel azokat az alkotóelemeket, melyeket a félkész- vagy késztermék alapanyagai tartalmaznak, így rejtve maradhatnak veszélyes összetevők (például egy mirelit készétel címkéjére ráírják, hogy szalámit tartalmaz, de azt már nem feltétlenül, hogy a szalámi előállításához búzát is felhasználtak). Ezért csak azok a termékek fogyaszthatók teljes biztonsággal, melyek gluténmentességét a gyártó is garantálja. Ilyen esetben a csomagoláson az alábbi feliratokkal találkozhatunk: gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, gluten free, de ezt jelzi az áthúzott búzakalász grafikája is. Ha biztosra akarunk menni, keressük fel a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapját, a www.taplalekallergia.hu-t, itt megtalálhatjuk a garantáltan gluténmentes termékek listáját.)

A fentiek ismeretében íme néhány alapanyag és élelmiszer, melyek beilleszthetők a lisztérzékenyek diétájába:
- Sárgaborsóliszt, csicseriborsóliszt, szentjánoskenyérfamag-liszt, guarliszt, rizs, burgonya, kukorica, szója, szezámmag, amaránt, quinoa, tápiókaliszt
- Bár a köles és a hajdina nem tartalmaz gliadint, feldolgozásuk során szennyeződhetnek glutént tartalmazó gabonafélékkel
- Kukorica- és burgonyakeményítő
- Rizstészta, üvegtészta
- Tojás
- Tej, ízesítés nélküli tejtermékek
- Olajos magvak (dió- és mogyorófélék)
- Tőkehúsok
- Gyümölcsök, zöldségek
- Gyorsfagyasztott és natúr konzervipari termékek
- Olajok
- Valódi kakaó, babkávé, tea, rostos levek
- Bor, gyümölcspálinka

Más táplálékallergiákról is olvashatsz hasznos információkat >>>

A hagyományos süti nehéz dió, de krémes desszertek jöhetnek!
A hagyományos süti nehéz dió, de krémes desszertek jöhetnek!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.