Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Nincs is jobb annál, mint a hőség elől árnyas kerti fák alá húzódva egy hatalmas, lehűtött görögdinnyeszeletet majszolni! Talán meglepő, de sajnos vannak olyan emberek, akik egyes nyári gyümölcsöket elfogyasztva heves rohamoktól szenvednek. Ha a családodban vannak például parlagfűre allergiások, sok élelmiszerrel kell vigyáznod, hogy az allergiás reakciókat ne erősítsd fel.

Pihenés, piknik, vakáció, nyaralás! A legmelegebb évszakban mindenki aktivizálódik, még az is, akit egyébként alig lehet kirobbantani az „otthon melegéből”. Ha a gyerek egyedül van otthon, vagy ha nyaralásra készül a család, az a ház asszonyát újabb feladatok elé állítja. Sorozatunkban megpróbálunk körbejárni néhány fontos, nyári étkezéssel kapcsolatos témát. Ezúttal az allergén élelmiszerekről lesz szó.

Nyáron a legtöbb allergiás problémát a parlagfű okozza. Sok parlagfű-allergiás számolt már be orvosának arról, hogy például görögdinnye evése után szénanáthás panaszaik olyan erősen jelentkeznek, mintha egy parlagfűmezőre tévedtek volna. Az orrviszketést, tüsszögést, orrdugulást, könnyezést ilyenkor ráadásul még hasi panaszok is tetézik.

Egyes allergiát kiváltó anyagokhoz nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek egyéb, velük rokonságban álló növények anyagai is. A hasonlóság miatt szervezetünk bárhol reagálhat, ahol a fehérjeszerkezettel találkozik: a pollennel az orr nyálkahártyáján, a görögdinnye allergénnel szemben a bélrendszerben. Ezt nevezzük keresztallergiának. Emiatt a parlagfűre allergiásnak nem javasolt fogyasztani görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, de banánt és kamillás italokat sem.

A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüld a gyümölcskészítményeket is, és ne feledkezz meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amelyek szintén kellemetlenséget okozhatnak!

Hőkezeléssel (főzés, sütés, párolás) csökkenthetjük a gyümölcsök allergizáló hatását, ugyanez azonban nem áll a földimogyoróra – amely sózva-pörkölve ugyanolyan erős allergén, mint nyersen – és a diófélékre sem.


„Nyomokban mogyorót tartalmazhat”

Aki nem allergiás az élelmiszerekben található összetevőkre, nem is tudja, hogy annak, aki viszont az, milyen nagy figyelmet kell fordítania vásárláskor a csomagolás tanulmányozására, hiszen olyan anyagok is kerülhetnek az ételekbe, amelyek alapvetően nem lennének odavalók. Egyik ilyen veszélyes összetevő lehet a mogyoró. Vizsgálatokból kiderül, hogy egy tábla csokoládéban 100 mikrogramm mogyoróból származó fehérjét mutattak ki, ami már elég az allergiás reakcióhoz.

Allergén tengeri gyümölcsök

Ha a tengerparton pihened ki az év fáradalmait, szinte természetes, hogy kipróbálod a helyi ízeket, s talán kedvet kapsz a tenger gyümölcseihez is. A halak – de kifejezetten a hering, a szardella, a szardínia, a tonhal, a makréla, a kagyló és a kaviár – magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint, és ez a tulajdonságuk többnyire a nyelvet égető, fájdalmas ízről ismerhető fel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.