Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Íme az év bejglije 2022 - ezekben a cukrászdákban kapható!

A Magyar Cukrász Ipartestület az Év bejglije versenyére három kategóriában nevezhették bejglijeiket a cukrászdák, a vendéglátóhelyek és a kézműves pékségek. A 16 tagú zsűrinek közel 50 bejgli közül kellett kiválasztania a legfinomabb diós, mákos és a legizgalmasabb ínyenc bejglit.

A Magyar Cukrász Ipartestület három évvel ezelőtt meghirdette az Év Bejglije versenyt a cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára, ami olyan jól sikerült, hogy azóta hagyománnyá vált. Hasonlóan az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek népszerűségén felbuzdulva, fel szeretnék hívni a figyelmet a kiváló hazai alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsíteni a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Az Év Bejglije verseny kategóriái

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

Az Év bejglije verseny zsűri tagjai

  • Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a 2022-es Év bejglije verseny győztesei

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
  • Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
  • Erika Cukrászda
Az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)
Az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)


Hagyományos mákos kategóriában:

Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
REÖK Cukrászda

az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)
az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
  • Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli - Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
  • Promenád Kávéház
Az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)
Az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az év Ínyenc bejglije a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.