Ahol házi bejgli készül, ott megvan a jól bevált recept a repedésmentes tésztára és a legfinomabb töltelékre – de biztosan vannak kísérletező kedvűek, akik szeretnének most valami mást kipróbálni. Nekik, és azoknak, akik idén először gyürkőznek neki a feladatnak, elhoztuk a 3 legfinomabb bejglitöltelék receptjét, a repedésbiztos tészta receptjével együtt!
Azt már az elején leszögeznénk: az még nem elég, ha van egy jó bejgli receptünk. Fontos, hogy ne spóroljunk a hozzávalókkal, kövessük pontosan az elkészítési leírást, tartsuk be a pihentetési időt – és fogadjuk meg alábbi tippeket, amit a Mindmegette.hu profi cukrásza, és a Sütisuli című videósorozat szakértője, Farkasinszki Ildikó súg minden bejglisütőnek.
így lesz tökéletes a bejglitöltelék
A jó bejglinél legalább annyit nyom a töltelék, mint a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez nyugodtan számolhatsz 25 dkg tölteléket.
Várd meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és egyenletesen oszd el a tésztalapon úgy, hogy körben szabadon maradjon egy sáv. Ezt a két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kend meg elkevert tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat hajtsd rá a töltelékre.
A máktöltelékhez inkább ne adj tejet, mert a híg massza kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszel bele.
A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Ne ijedj meg, ha a megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, mert sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.
így lesz repedésbiztos a bejgli tésztája
A téglalap alakúra kinyújtott, kb. 3 mm vastag bejglitésztaszéleit kézzel nyomkodd kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
Végül tekerd fel az egészet a kenetlen oldaltól kezdve úgy, hogy levegő ne maradjon közte, de a tekercs ne legyen túl szoros!
Kend le a nyers rudakat ecset segítségével egyenletesen tojássárgájával vagy elkevert egész tojással, majd hagyd teljesen megszáradni a hűtőben, vagy ha ott nincs helyed, akkor egy hűvös helyiségben. Ezután ismét kend le a tetejüket, ám ezúttal csak tojásfehérjével, és ismét tedd őket hidegre.
Várd meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáld meg a rudak oldalát, esetleg habzsák vékony csövével vagy szívószállal szúrj néhány lyukat a tetejükre. Ha ezt elmulasztod, akkor a sütéskor keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és a tészta szétreped.
A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
A sütés végeztével még forrón fordítsd fel a rudakat a tepsiben, és hagyd így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli egyes rétegek később nem válnak el egymástól.
A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle.
Diós, mákos, gesztenyés - a 3 legfinomabb töltelék receptje
A diós töltelék hozzávalói (1 db rúdhoz)
11 dkg dió
8 dkg cukor
0,55 dl víz
0,5 dkg mazsola
csipet só
csipet fahéj
1 kiskanál vaníliás cukor
1/3 db citrom héja
A mákos töltelékhez (1 db rúdhoz):
11 dkg mák
8 dkg cukor
0,55 dl víz
0,5 dkg mazsola
csipet só
csipet fahéj
1 kiskanál vaníliás cukor
1/3 db citrom héja
A gesztenyés töltelék hozzávalói (2 rúd bejglihez)
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.