15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ahol házi bejgli készül, ott megvan a jól bevált recept a repedésmentes tésztára és a legfinomabb töltelékre – de biztosan vannak kísérletező kedvűek, akik szeretnének most valami mást kipróbálni. Nekik, és azoknak, akik idén először gyürkőznek neki a feladatnak, elhoztuk a 3 legfinomabb bejglitöltelék receptjét, a repedésbiztos tészta receptjével együtt!

Azt már az elején leszögeznénk: az még nem elég, ha van egy jó bejgli receptünk. Fontos, hogy ne spóroljunk a hozzávalókkal, kövessük pontosan az elkészítési leírást, tartsuk be a pihentetési időt – és fogadjuk meg alábbi tippeket, amit a Mindmegette.hu profi cukrásza, és a Sütisuli című videósorozat szakértője, Farkasinszki Ildikó súg minden bejglisütőnek.

Repedésmentes diós és mákos bejgli (Fotó: Mindmegette)
Repedésmentes diós és mákos bejgli (Fotó: Mindmegette)

így lesz tökéletes a bejglitöltelék

  1. A jó bejglinél legalább annyit nyom a töltelék, mint a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez nyugodtan számolhatsz 25 dkg tölteléket.
  2. Várd meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és egyenletesen oszd el a tésztalapon úgy, hogy körben szabadon maradjon egy sáv. Ezt a két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kend meg elkevert tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat hajtsd rá a töltelékre.
  3. A máktöltelékhez inkább ne adj tejet, mert a híg massza kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszel bele.
  4. A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Ne ijedj meg, ha a megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, mert sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.

így lesz repedésbiztos a bejgli tésztája

  1. A téglalap alakúra kinyújtott, kb. 3 mm vastag bejglitészta széleit kézzel nyomkodd kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
  2. Végül tekerd fel az egészet a kenetlen oldaltól kezdve úgy, hogy levegő ne maradjon közte, de a tekercs ne legyen túl szoros!
  3. Kend le a nyers rudakat ecset segítségével egyenletesen tojássárgájával vagy elkevert egész tojással, majd hagyd teljesen megszáradni a hűtőben, vagy ha ott nincs helyed, akkor egy hűvös helyiségben. Ezután ismét kend le a tetejüket, ám ezúttal csak tojásfehérjével, és ismét tedd őket hidegre.
  4. Várd meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáld meg a rudak oldalát, esetleg habzsák vékony csövével vagy szívószállal szúrj néhány lyukat a tetejükre. Ha ezt elmulasztod, akkor a sütéskor keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és a tészta szétreped.
  5. A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
  6. A sütés végeztével még forrón fordítsd fel a rudakat a tepsiben, és hagyd így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli egyes rétegek később nem válnak el egymástól.
  7. A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle.
Tökéletes gesztenyés bejgli (Fotó: Mindmegette)
Tökéletes gesztenyés bejgli (Fotó: Mindmegette)

Diós, mákos, gesztenyés - a 3 legfinomabb töltelék receptje

A diós töltelék hozzávalói (1 db rúdhoz)

  • 11 dkg dió
  • 8 dkg cukor
  • 0,55 dl víz
  • 0,5 dkg mazsola
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 1/3 db citrom héja

A mákos töltelékhez (1 db rúdhoz):

  • 11 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 0,55 dl víz
  • 0,5 dkg mazsola
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 1/3 db citrom héja

A gesztenyés töltelék hozzávalói (2 rúd bejglihez)

  • 40 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 2 ek narancslekvár
  • 1/2 db citrom reszelt héja,
  • 1 dl rum
  • 10 dkg aprított aszalt meggy

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.