A fenti kérdésre a rövid válasz, hogy az oxigén indíja el a folymatokat, és úgy tudjuk megakadályozni, hogy az élelmiszereket minél gyorsabban elfogyasztjuk, vagy, ha gyorsan elzárjuk azokat előle.
A hosszabb válasz, hogy ez az oxidációs folyamat úgy a zöldségek és gyümölcsök, mind a sajtok, a húsok, a felvágottak és a májkrémek esetében lezajlik.
A növényi szövetek és az oxigén találkozását polifenoloxidációnak hívjuk, melyet enzimek (polifenol-oxidázok) katalizálnak. A folyamat során megváltozik a gyümölcsök és a zöldségek polifenol-molekuláinak szerkezete, az oxidáció során keletkező anyagok pedig barnás színűek – innen a barna elszíneződés.
Az igazán friss vörös húsok színe lilás-vöröses, amennyiben - például gyors vákuumcsomagolásnak köszönhetően - nem érintkeznek levegővel. Oxigénnel érintkezve ugyanis a bennük lévő fehérje oximioglobinná alakul, és azok így hamar cseresznyepiros, sertés esetén pedig szürkés-rózsaszínű árnyalatot vesznek fel, majd idővel barnás vörössé válnak.
A májkrém esetében a máj vastartalma oxidálódik, és szárad meg kissé a szabadon hagyott felület, a krémsajtok esetében pedig ugyanúgy, mint a húsoknál és a felvágottaknál a fehérjemolekulkák lépnek reakcióba a levegővel, és így indul el az oxidációs folyamat.
Az oxidáció tehát egy teljesen természetes jelenség, ami rövid távon kizárólag esztétikai károkat okozhat az ételekben. Ha ezt is szeretnénk elkerülni, két lehetőségünk van: vagy azonnal feldolgozunk, megfőzünk-sütünk és eszünk, vagy gyorsan, precízen elcsomagolunk mindent.
- Az szalámikat érdemes megkezdés előtt és után is hűvös helyen, függesztve tárolni. A megkezdett részt ajánlott lefedni, hiszen a szalámi oxigénnel érintkező része elszíneződik, itt intenzívebben szárad, és az íze is megváltozik, avasodik, de ettől még új metszésfelületet vágva nyugodtan ehetjük a minőségmegőrzési idő végéig. A szalámi nem romlik meg, ha szobahőmérsékleten tartjuk, de alapvetően nem ez az ideális tárolási módja.
- A szeletelt, vákuumcsomagolt és védőgázas termékeket: felvágottat, szalámit sajtot tároljuk a hűtő legalsó polcán. Ha kibontottuk az eredeti csomagolást, igyekezzünk ugyanúgy visszazárni - ma már több termék esetében ez megoldott -, ha ez nem sikerül, legjobb egy légmentesen zárható dobozba bepakolni a szeleteket, de megoldás lehet csomagolással együtt egy nagyobb simítózáras, eredetileg fagyasztáshoz készített tasakba tenni, és azt úgy lezárni, hogy a lehető legtöbb levegőt préseljük ki belőle.
- A tömlős sajt- és májkrémek esetében a legszerencsésebb hagyományos alufóliával eltakarni a tubus kibontott végét, mert ez a fénytől is megvédi a terméket; de az is jó megoldás lehet, hogy a csomagolást adagoláskor nem vágjuk le, hanem, ha kinyomtunk belőlük annyit, amennyire szükségünk van, a végét csippentsük össze, és zárjuk le valamivel.
- A salátazöldeket és a friss gyógynövényeket érdemes szorosan lezárt zsákokban vagy zacskókban tartani. A zellert tekerdjük alufóliába, mielőtt a hűtőbe tesszük, így nem barnul és puhul be.
- Megvágott alma, bontott banán, felezett avokádó vagy citrom: mindegyik csak akkor éri meg barnulás és kiszáradás nélkül a másnapot, ha frissentartó fóliába, légmentesen zárható edénybe vagy zacskóba bugyoláljuk, lehetőleg mindegyiket külön-külön - hogy a belőlük felszabaduló etiléngázzal legalább egymás érési és romlási folyamatát ne gyorsítsák - , és persze a lehető legtöbb levegőt kipréselve vagy kiszívva a környezetükből. A leginkább környezettudatos csomagolás a méhvisszal bevont vászonszalvéták, amelyek jól szigetelnek, moshatók, és így többször is felhasználhatók!
- Ha maradt meghámozott, felkockázott burgonya ebédről, a legjobbat akkor tehetjük vele, ha egy vízzel teli, lefedett edényben a hűtőbe tesszük, mert így sem a nedvességéből, sem az egészséges halványsárga színéből nem veszít.Persze, nem az örökkévalóságnak tesszük el így sem, úgyhogy pár órán belül,de elgkésőbb másnap érdemes kisütni az utolsó adagokat is.
A cikk elkészültét a Gyulahús Kft. támogatta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.