Ha szeretnéd, hogy sokáig üdék legyenek, ültesd át mindet agyagcserépbe.
Azért, hogy jól is mutassanak, a cserepeket állítsd színesre festett és feliratozott dobozokba.
Kedvenc helyük a napsütéses ablakpárkány. Ezek a zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt.
Amennyiben ablaktalan vagy sötét a konyhád, tartsd a zöldfűszereket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben, nyáron az erkélyen (ha van).
Tárolás és tartósítás
Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.
Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el.
Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet.
Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kifeszített zsinórra, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Morzsolva jól záródó dobozkában tárold!
Felhasználási lehetőségek
Gyors öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.
Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.
Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlésed szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.