Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A boróka kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően Észak-Amerika és Európa nagy részén elterjedt, hazánkban is előfordul, vadon is megterem. Egy-három méter magasra is megnövő cserje, termése apró, zöld és kékesfekete bogyó – színe attól függ, mennyire érett. Illata jellegzetes, íze kesernyés.

>A borókát október-novemberben gyűjtsük, majd kiterítve száraz, szellős helyen szárítsuk. (Ez néhány hetet vesz igénybe.) A száraz bogyókat jól záródó edényben tartsuk.



A borókát a népi gyógyászat vizelethajtó és emésztést elősegítő hatása miatt előszeretettel alkalmazta. Jó görcsoldó, izzasztó és nyálkaoldó. Hatásos segítség lehet az influenzás időszakokban is. Egyes területeken asztma esetén inhaláló szerként alkalmazták. A belőle készített kenőcsöt pedig reumás testrészek kezeléséhez használták.



A borókát más területeken is felhasználják. Likőrök, pálinkafélék ízesítésére, pácolásra ma is használják, a borókaszósz és lekvár pedig a vadételek remek kiegészítője. A kozmetikai-, illatszer- és gyógyszeripar is feldolgozza.



Mi is nyugodtan előkereshetünk néhány olyan receptet, amelyben a boróka is szerepel. Nemcsak új, érdekes ízeket ismerhetünk meg, de egészségünknek is jót tesz, ha néha-néha borókával főzünk.



Mi ezeket ajánljuk:

Borókás csirke

Borókás hús

Bajor kacsamell

Konyakos őz

Savanyú káposztával töltött alma
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.