Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A boróka kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően Észak-Amerika és Európa nagy részén elterjedt, hazánkban is előfordul, vadon is megterem. Egy-három méter magasra is megnövő cserje, termése apró, zöld és kékesfekete bogyó – színe attól függ, mennyire érett. Illata jellegzetes, íze kesernyés.

>A borókát október-novemberben gyűjtsük, majd kiterítve száraz, szellős helyen szárítsuk. (Ez néhány hetet vesz igénybe.) A száraz bogyókat jól záródó edényben tartsuk.



A borókát a népi gyógyászat vizelethajtó és emésztést elősegítő hatása miatt előszeretettel alkalmazta. Jó görcsoldó, izzasztó és nyálkaoldó. Hatásos segítség lehet az influenzás időszakokban is. Egyes területeken asztma esetén inhaláló szerként alkalmazták. A belőle készített kenőcsöt pedig reumás testrészek kezeléséhez használták.



A borókát más területeken is felhasználják. Likőrök, pálinkafélék ízesítésére, pácolásra ma is használják, a borókaszósz és lekvár pedig a vadételek remek kiegészítője. A kozmetikai-, illatszer- és gyógyszeripar is feldolgozza.



Mi is nyugodtan előkereshetünk néhány olyan receptet, amelyben a boróka is szerepel. Nemcsak új, érdekes ízeket ismerhetünk meg, de egészségünknek is jót tesz, ha néha-néha borókával főzünk.



Mi ezeket ajánljuk:

Borókás csirke

Borókás hús

Bajor kacsamell

Konyakos őz

Savanyú káposztával töltött alma
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.