A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető.
Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe.
Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mindenféle ételből.
Marhahús vadasan
Babéros halleves
Babéros malacleves
Olívás gombasaláta
Borban párolt csirke
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.