Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték ezt az Európában őshonos, különlegesen finom, évelő fűszernövényt, amelyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként is használhatunk, sőt, teaként is fogyaszthatjuk. Fáradtság ellen a legjobban fürdővízbe téve használhatjuk, relaxáló hatása így perceken belül érvényesül, ráadásul puhává, illatossá teszi a bőrt.
Különleges citromillatú illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyet mi is érezthetünk, ha ujjainkkal óvatosan megdörzsöljük a növény leveleit. A mézfűként is ismert növény gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend, hiszen enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stressz-allergia, álmatlanság, fejfájás és vérnyomás-ingadozás esetén. Ideg- és szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi 1 csésze citromfű-tea fogyasztása.
Hozzávalók: 4 db kemény húsú halfilé, 1 szál kapor, 1 db metélőhagyma, olaj a sütéshez, só, bors
A mártáshoz: 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 3 dl hallé, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 1 kis csokor citromfű, só, esetleg őrölt bors
A körethez: 1 db brokkoli, 5 dkg vaj a pároláshoz, őrölt szerecsendió, 5 dkg őrölt mandula, 1 sárgarépa a díszítéshez.
Elkészítés: Vágjuk apróra a halfilét, sóval, borssal fűszerezzük. A kaprot és a metélőhagymát aprítsuk fel, ezt is adjuk hozzá. Keverjük jól össze, formázzunk belőle kis gombócokat, majd forró olajban süssük ki. A citromfűmártáshoz olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet és az átszűrt hallét. Keverjük csomómentesre, és kb. 5 percig főzzük. A tojássárgáját keverjük el a tejszínnel, adjuk hozzá a mártáshoz, a citromlével és az apróra vágott citromfűvel ízesítsük, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szedjük rózsáira, és vajban rövid idő alatt pároljuk meg. Szerecsendióval ízesítsük. Megszórhatjuk reszelt mandulával is. A halgombócokat a citromfűmártással leöntve, a brokkolival együtt tálaljuk. Nagyon vékonyra vágott sárgarépacsíkokkal tehetjük igazán ínycsiklandóvá a látványt.
Hozzávalók: 8 vékony szelet füstölt sonka, 50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva, citromfű, 1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva, 12 fej gomba vastagon felszeletelve, só, olívaolaj
Elkészítése: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.
Ha igazán nagyon finomat szeretnénk, 2 gerezd fokhagymát zúzzunk össze, keverjük 2 dl tejfölbe, adjunk hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy csipet sót, és ezzel a szósszal tálaljuk a grillezett halsaslikot!
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 25 dkg natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor
A díszítéshez: citromfű
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 10 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. Belekeverjük a likőrt, és mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét megforgatjuk ebben a lében, és kibéleljük velük egy lapos tál alját. A mascarponét simára keverjük a joghurttal és a porcukorral. Erre egy réteg epret és egy réteg mascarponés krémet teszünk. A maradék piskótát is a likőrös lébe mártjuk, és befedjük vele a krémet. Rárakjuk a maradék epret, és bevonjuk a maradék mascarponével. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a félretett eperszemekkel és a citromfűvel díszítjük.
Hozzávalók: 40 dkg birsalma, 5 dkg kristálycukor, fél citrom, 2 dl édes fehérbor, só, ánizs, koriander, gyömbér, vaníliarúd, citromfű
Elkészítés: A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főzőlével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.