Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Az utóbbi 20 év gasztroforradalma, a nemzetközi konyha Magyarországon való megjelenése sok új receptet és még több új hozzávalót hozott magával. Ezen hozzávalók egyike az indiai és thai konyha egyik kedvence alapanyaga, a kókusztej.

A kókusztejről sokan tévesen azt gondolják, hogy az a vékony, áttetsző lé, ami a feltört kókusz belsejében található. A kókusztejhez - vagy sok esetben inkább krémhez - azonban nem juthatunk ilyen egyszerűen. A kókusztejért meg kell dolgozni, vagy nekünk, vagy nálunknál nagyobb iparcsarnokokat üzemeltető cégeknek. Ám a konzerv kókusztej esetén számolni kell azzal, hogy valamiféle tartósítószer biztosan kerül az egyébként igen egészséges lébe.

 

A kókuszdió minden részét felhasználják
A kókuszdió minden részét felhasználják

 

Az egész évben folyamatosan érő, épp ezért a világot terméssel bőséggel ellátó kókuszfa diója igen értékes belsővel bír. Már önmagában is érdemes fogyasztani a kókuszt, de ha egy kis idő ráfordításával elkészítjük belőle a kókusztejet, akkor nem csak egy nagyon kellemes ízű és aromájú termékhez jutunk, hanem egy igen egészséges italt is a magunkénak tudhatunk.

 

Az indiai és thai konyha gyakran ízesíti a ragukat és leveseket kókusztejjel
Az indiai és thai konyha gyakran ízesíti a ragukat és leveseket kókusztejjel

 

A házilag készített kókusztejhez kókuszdióra, egy szűrőre, vízre és némi időre van szükség. A jó minőségű tejhez viszonylag fiatal kókuszokat célszerű felhasználni. A kókuszokat félbe kell szedni, majd a kókuszban lévő vizet egy pohárban fel kell fogni. A kókusz húsát egy késsel javasolt kifeszegetni a barna héjból, majd alaposan le kell mosni. A húst kisebb darabokra javasolt szedni, s egy kevés vízzel turmixgépbe tenni. A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét, ezért erre már itt is figyelni kell. Ha túl sűrű lesz a pép, a későbbiekben is hígítható. A kész pépet anyagszalvétába vagy igazi cseh tetrapelenkába célszerű tenni, és hagyni, hogy lecsepegjen. Az így készített kókusztejet 2-3 napig hűtőben is tárolható.

Ha azonban nincs kedvünk és időnk a kókusztejet házilag kinyerni a diók húsából, akkor dolgozhatunk kókusztejkonzervvel vagy kókusztejporral, amit a kókusztej porlasztásos szárításával állítanak elő. Ebben az esetben az ételt készíthetjük a kókusztejnek megfelelő mennyiségű tejjel vagy akár vízzel is, amiben a kókusztejport feloldjuk. Ilyenkor lehetőségünk vagy meghatározni, hogy mennyire sűrű tejre van szükségünk az adott étel elkészítéséhez.

 

A tenger gyümölcseihez és a halakhoz is illik az édeskés kókusztej
A tenger gyümölcseihez és a halakhoz is illik az édeskés kókusztej

 

Kókusztejjel, illetve a jóval kiadósabb kókusztejpor segítségével készíthetünk különféle sós és édes leveseket, lazíthatunk vele zöldséges, húsos és gyümölcsös ragukat, de süteményekhez is felhasználhatjuk.

A thai és indiai konyha csípős ízvilágához nagyon jól passzol a kókusz lágy, selymes aromája. A gyümölcsökkel gazdagított húsos ragukhoz meg egyenesen tökéletes a kókusztej. Desszertek alkotására is alkalmas a kókusztej. Jó alapja a turmixoknak, különféle krémeket, tejberizshez hasonlatos dolgokat készíthetünk belőle, sőt igazán jó koktélalapanyag is a kókuszból nyert krém. Legismertebb kókusztejes koktél a Pina Colada, amit a kókusztejen kívül az ananász és persze a rum tesz igazán finommá és egyedivé.

A kókusztejet nem csak az ételekhez érdemes adni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen a kókusztej segít az immunrendszer erősítésében. A kókusztej tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagok. A kókuszból készített italban megtalálható a kálium, a kálcium és a foszfor is. Emellett a laktózérzékenyek számára is fogyasztható, és még a torokfájást is hatékonyan kezelhetjük vele.

 

Pina Colada, ananász és kókusz tökéletes harmóniája
Pina Colada, ananász és kókusz tökéletes harmóniája

 

Thai csirkeragu

Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
2,5 dkg zöld curry-paszta
1 kávéskanál gyömbérpor
50 dkg brokkoli
1 piros kaliforniai paprika
1 evőkanál olaj
3,3 dl kókusztej
2 dl tejszín

Elkészítés: Egy mély wokban vagy magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Erre dobom a kockára vágott csirkét. Pirulásig hagyom sülni. Kicsit sózom, majd a kókusztejjel és a tejszínnel felöntöm.
A curry-pasztát belenyomom a tejbe, alaposan elkeverem, majd hozzáadom a gyömbért. A rózsáira bontott brokkolit is a tejhez adom, néhány perccel később a vékonyra karikázott cukkinit és a cikkekre vágott kaliforniai paprikát is az ételhez adom. Picit hagyom összeesni a cukkinit meg a paprikát, és utána rögvest tálalom. Rizzsel.

Sertés kofta

Hozzávalók:
A gombócokhoz:
1 kg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 karéj kenyér bele
3 teáskanál őrölt gyömbér
frissen őrölt bors

A mártáshoz:
4 dl kókusztej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
3 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál chilipor
1/2 citrom leve

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát az apróra vágom. A darált húsra ráütöm a tojást, hozzámorzsolom a kenyérbelet, sózom, borsozom, gyömbérezem. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle, majd 2 ujjnyi olajban kisütöm, és egy tányérra sorakoztatom őket.
A mártáshoz megolvasztom a vajat. Ebben az aprítóban összevágott hagymákat megdinsztelem (egy kis vízzel felöntve). Mikor üveges a hagyma, akkor hozzáadom a fűszereket és átpirítom. Felöntöm kókusztejjel, majd a már elkészített húsgombócokat beleteszem, átfogatom, ráfacsarom egy fél citrom levét és takarékon hagyom fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
Köményes, hagymás rizzsel tálalom.

Tápiókapuding

 

Tápiókagyöngyök kókusztejjel
Tápiókagyöngyök kókusztejjel

Hozzávalók:
20 dkg tápiókagyöngy
5 dl kókusztej
cukor vagy méz (ízlés szerint)
darabka fahéj
csipet só

Elkészítés: A gyöngyöket fél órára vízbe áztatom, néha pótolom, ha nagyon felszívják a gyöngyök. A feldagadt gyöngyöket fazékba borítom, kókusztejjel felöntöm, hozzáadom a fahéjat, pici sót, közepes hőfokon főzöm, gyakori kevergetés mellett. Ha elfő a tej, akkor pótlom. Akkor van kész a pudingom, ha a gyöngyök áttetszővé válnak. Ekkor édesítem, majd tálba teszem, és jól lehűtöm.

Kókuszos panna cotta

Hozzávalók:
3 dl vastag kókusztej
4 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg kristálycukor
1 rúd vanília

Elkészítés: A kókusztejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felvágom, a magokat belekaparom a kókusztejes lébe és a rudat is hozzáadom, majd elkezdem főzni nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, hozzáadom a zselatinlapokat, a cukrot és folyamatos keveréssel hűtöm a krémet. Amikor már kellően langyos, akkor poharakba vagy formákba öntöm, és 5-6 órára a hűtőbe teszem. Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen rákerüljön a tányérra.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.