Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ha azt mondjuk Svájc, mindenkinek a csokoládé és a sajt jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen e területeken igen nagyot alkotottak a helvétek. A sokféle sajthoz persze sokféle kenyér is dukál. Tudjátok, hány fajta kenyér létezik az alpesi országban?

Elképesztően sok. Kantononként, sőt városonként is változik a kenyér formája, összetétele. A tradicionális kenyerek mellett az új táplálkozási szokások csak tovább bővítették a kenyérválasztékot a szépséges Svájcban. Az egyes vidékek mindegyikén kapható saját kenyerük, de a többi régió és kanton specialitásai is kedveltek az egész térségben.

A kenyeret tisztelik (mondjuk meglehetősen borsos az ára is). Tiszteletéről pedig több ünnepség is tanúskodik. Rapperswilben a Rathausteilet ünnepén apró kenyérkéket osztanak mindenfelé, megemlékezve a XIV. századi nagy éhínségről. Valais és Tessin kantonokban kenyéráldó szertartásokat rendeznek minden évben. Közép-Svájc egyes részein február 5-én, Szent Ágota napján kenyértésztából formázott koszorút sütnek, megáldják, és a házak bejáratára akasztják, hogy megvédelmezzék a tűzvésztől.

Érdekességek a svájci kenyerek körül…
- A saint-galleni kenyéren egy orr-alakú dudor található. Ennek régi hagyománya van, de a mai napig így készítik.
- Az appenzelli cipón is orr-alakú dudor található.
- Tessin vagy Ticino fehér kenyere szeletekre törhető, és a déli kenyérfélékhez hasonlít leginkább.
- A valais-i (Valais/Wallis) rozskenyér kimondottan rusztikus, sűrű, erős ízű kenyér.
- Obwald-kanton kenyere leginkább a baguette-re hasonlít, de természetesen más a tésztája.
- Grisons-ban koszorú formájú rozskenyeret sütnek, melynek közepe lukas.
- A genfi kenyér meglehetősen lapos, leginkább lepényre hasonlít. Erősen meg van sütve, íze karakteres.
- A bázeli kenyér két részből áll. A két buci között a kenyér elvékonyodik, így tulajdonképpen két összenőtt cipóra emlékeztet leginkább. Lisztes és ropogós héja teszi jellegzetessé.
- Vaud-kantonban a félbarna kenyér tetejére keresztet vágnak a tésztába.
- A Jura-beli lapos és kenyér tetejét a kanton címere díszíti.

1. Kelet-európai országok: 300-450 g/fő/nap 2. Ausztrália, Argentína, Izrael, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia: 170-250 g/fő/nap 3. Görögország, Belgium, Anglia, Svédország, Egyesült Államok, Ausztria, Svájc és Kanada: 85-160 g/fő/nap 4. Brazília és az ázsiai országok: kevesebb kenyeret, de több rizst fogyasztanak

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Forrás és fotó: Information suisse sur le pain

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.