Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

Gárdonyi Géza
A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket.

A pályáját népiskolai tanítóként kezdő, majd újságíróként folytató Gárdonyi Géza 1888 őszétől három éven át Szegeden élt és dolgozott. Gyakran megfordult a hajdani Hungária Szálló kávéházában, ahol törzsasztaluknál találkoztak, cseréltek eszmét és fogadták be társaságukba az újonnan érkezett kollégákat az írók. „Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál” – fogalmazott a Búcsú Szegedtől című tárcájában.

forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia

Báló István az akkor Szegedhez tartozó Szatymazon működtetett kocsmát, és törzsvendége volt Dankó Pista. A hegedűn (és orgonán) kiválóan játszó, dalszövegeket író, sőt zenét is komponáló Gárdonyi életre szóló barátságot kötött a cigányprímással, akivel 59 közös nótát szereztek.

„Kedvenc bora a Saint Julien volt, amelynek nemes zamata egzotikusan csengett össze a verpeléti szűzdohány illatával.” (Nagy Endre: Gárdonyi Géza tragédiája)


Nagy Endrétől tudjuk, hogy Gárdonyi a fővárosban „a New York kávéházban szokott volt üldögélni egy félreeső asztal mellett megbújva. Egy üveg bor állott előtte, kávé helyett abból hörpintgetett és hosszú szárú pipáját szívogatta. […] Egyre ritkábban mutatkozott Pesten. […] Arca még vékonyabb lett és a gyomorbajosok savanyúsága volt rajta” – emlékezik utolsó találkozásaikra a konferansziéként ismert szerző.

Az Egri csillagok írója fiatalon nem vetette meg a gasztronómiai élvezeteket. Az egyik kedvenc halétele a később róla elnevezett pisztráng volt, amit fehérborral meglocsolva készítettek számára.

A Gárdonyi-pisztráng receptéjéhez kattints ide !

CITROMOS-PETREZSELYMES PISZTRÁNG >>>

PISZTRÁNG SZALAJKA MÓDRA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.