Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Ha ezt a jelölést látod a műanyag edényeden, azonnal szabadulj meg tőle - rákot okozhat!

A napi szinten, akár a konyhában használt műanyag eszközeink között is lehet olyan, aminek egyáltalán nem kellene érintkezniük étellel, itallal, mivel azokból olyan egészségre ártalmas anyagok oldódhatnak ki, amelyek a szervezetünkben felhalmozódva súlyos betegségeket, akár rákot is okozhatnak. Ezek a jelölések segíthetnek abban, hogy kiszűrjük, melyek ezek.

Régóta ismert tény, hogy egyes műanyag eszközök rákkeltő, hormonháztartást megzavaró, májkárosító vagy asztmás betegséget okozó összetevőket tartalmazhatnak, mégis gyakran használjuk ezeket ételeink, italaink tárolására, sőt, melegítésére is. Természetesen nem minden műanyag edény készült mérgező anyagból: ezek többségén található egy háromszögbe rajzolt szám, ami megmutatja, mennyire veszélyes az egészségünkre adott tárgy.

Rengeteg hétköznapi használati tárgyban található műanyag /Fotó: Shutterstock
Rengeteg hétköznapi használati tárgyban található műanyag /Fotó: Shutterstock

Veszélyességi skála

A műanyag különböző fajtái nagyon eltérőek, ezért is szükséges a típusokat hét csoportba sorolni. Van, amelyiket újrahasznosíthatjuk, a másikat nem, akad olyan, amelyiket biztonsággal használhatunk többször is, de van olyan is, amit egyszer sem érdemes élelmiszerek közelében alkalmazni. Nézzük a listát, 1-től 7-ig!

  • 1: ezt a számot látjuk a PET termékeken, például a palackokon. Ezeket nem javasolt újratölteni és újrahasználni, ugyanis sérülés és hő hatására káros anyagok oldódhatnak ki belőlük, amelyek veszélyeztetik egészségünket!
  • 2, 4, 5: polietilén és polipropilén termékek, ezek biztonságosan használhatóak még élelmiszerek közelében, a konyhában is.
  • 3: ez a PVC, amelynek alkalmazását már betiltották Európában például gyerekjátékok készítéséhez, viszont palackokhoz, különböző háztartási termékekhez még használják. Érdemes kerülni, ugyanis ismert rákkeltő és hormonháztartást befolyásoló hatása is.
  • 6: PS, polisztirol, amivel szintén találkozhatunk a konyhában, például a habszivacs tálcákban. Szintén kerülhet belőle káros anyag a szervezetünkbe, kerüljük!
  • 7: az Other, avagy egyéb műanyagok kerülnek ebbe a csoportba. Mivel a BPA-termékeket is ebbe a kategóriába sorolják, ilyen besorolású műanyag ne érintkezzen inkább élelmiszerrel!


Azok a fajták tehát, amelyek veszélyesek az egészségünkre nézve – a 3-as, a 6-os, a 7-es, illetve az 1-es, ha többször használjuk –, jó, ha nem érintkeznek semmilyen élelmiszerrel, itallal - javasolja az origo cikke. Kisgyermekes háztartásban érdemes a konyhán kívül a gyerekszobát is átnézni, és kidobni azokat a játékokat, amelyeket a kicsik rágcsálhatnak!

A műanyag termékeken feltüntetett számok megmutatják, milyen típusú műanyaggal van dolgunk
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

De mi az a BPA és miért káros?

A BPA-t, vagyis a biszfenol A-t a 19. század végén fedezték fel, de csak ötven évvel később kezdték el  a műanyaggyártásban alkalmazni. Az ezredforduló után az egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyületté vált, de hamarosan kiderült, többféle betegség kialakulásáért is felelőssé tehető. Ide tartozik például a prosztata- és a mellrák, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-zavar, különféle szívbetegségek, az asztma, de okozhat hormonális zavart, korai serdülést, agyi fejlődési rendellenességet, viselkedési zavart, elhízást és meddőséget is.

A szakemberek szerint mindezt a BPA hormonkárosító hatása okozza, ez a vegyület ugyanis hasonló szerkezeti felépítésű, mint az ösztrogén hormon. A biszfenol képes lekötni az ösztrogénreceptorokat és ezáltal befolyásolhatja a szervezet működését, mivel a BPA utánozza az ösztrogén viselkedését. A kutatások szerint a BPA a szervezetbe jutva hatással lehet a növekedésre, a sejtregenerálódásra, a magzati fejlődésre, az energiaszintre és a reprodukcióra.

Az anyag veszélyessége abban rejlik, hogy nem látványosan és gyorsan hat, hanem lassan és folyamatosan fejti ki mérgező hatását, amelynek következményei csak később jelentkeznek – olvasható a Wikipedia szócikkében.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.